Inici Actualitat Diem adeu a l’organització de l’Envelat de Taradell que esperem que tingui...

Diem adeu a l’organització de l’Envelat de Taradell que esperem que tingui continuïtat

0
COMPARTIR

Taradell.com i tota la colla de voluntaris que des del 2015 han estat organitzant l’Envelat de la Plaça de les Eres durant la Festa Major de Taradell fem un pas al costat. Des d’aquí anunciem que, per voluntat pròpia i després de meditar-ho, hem decidit deixar d’organitzar-lo, conscients que un dia o altre havíem de plegar.

Només volem fer-ho públic amb la satisfacció d’haver organitzat un acte de festa major que, gràcies a la gran participació, s’ha convertit en un clàssic taradellenc. Conscients de l’èxit de l’Envelat, ja fa uns mesos ho vam comunicar a l’Ajuntament de Taradell. Tot i que nosaltres vam crear l’Envelat, creiem que si alguna altra entitat volia organitzar un acte semblant aquell dia, ho havíem de comunicar amb temps a l’Ajuntament de Taradell. Segurament, pel que sabem, hi haurà relleu.

Més enllà d’això, marxem amb la satisfacció d’haver ‘parit’ una festa que ja és patrimoni taradellenc. Han estat pràcticament deu anys (tot i que de festes n’hem pogut organitzar set) des que vam tenir la idea i vam pensar que a la festa major de Taradell li faltava un ‘Envelat’. A finals del 2014 vam anar a plantejar la iniciativa a l’alcalde Lluís Verdaguer i al regidor de Festes, Joan Casassas. Havíem viscut les festes ‘remember’ del Maricel i havíem sentit que antigament l’Envelat de festa major era un espai molt popular a Taradell. D’allà vam pensar que calia fer alguna cosa per retornar la festa major al centre del poble amb un esperit popular. Durant molts anys la majoria d’actes que havíem viscut es feien a Can Costa, antigament a la Carpa, o en espais més allunyats del centre com el pavelló, el Pujoló o el segon Pujoló.

Per això, vam demanar l’oportunitat d’organitzar, com a prova pilot, l’Envelat i fer-ho a la Plaça de les Eres (al mig del poble). Per demostrar la bona voluntat, ens vam comprometre que si sobraven diners els donaríem a algun projecte solidari. Va ser un encert. Vist amb perspectiva, pensem que no ens calia demostrar res, perquè des de l’Ajuntament ja coneixien el nostre tarannà i manera de ser. Però va ser un argument més perquè ens deixessin organitzar-lo. Teníem clar que havíem de muntar un acte festiu on grans i petits hi volguessin passar en algun moment de la tarda-vespre. Vam tenir clar que havíem de portar música de versions i si podíem també actuacions per als més petits. Que la gent hi havia de poder sopar, si volia. En definitiva, que fos un lloc de trobada durant la festa major.

Els veïns també ens van preocupar perquè no estàvem acostumats a fer una festa de vespre-nit al centre de Taradell. I durant els primers anys vam repartir cartes a tots els veïns de la Plaça de les Eres presentant-nos, explicant què volíem organitzar i demanant la seva comprensió. Només demanàvem alterar el silenci un dia a l’any. La resposta dels veïns va ser molt positiva.

I dit i fet. Ens vam aventurar a muntar un acte de festa major, sense tenir cap experiència anterior. A més, ens vam comprometre amb l’Ajuntament, per reforçar la nostra sol·licitud, que seríem el màxim autosuficients possible. És a dir, no volíem ser subvencionats ni que ens paguessin res de més. Amb perspectiva, podem dir que estem molt orgullosos d’haver organitzat 7 Envelats afrontant totes les despeses d’organització. Cada any hem pagat totalment totes les contractacions de grups musicals, l’equip tècnic de llums i so, el pa i les botifarres (sempre vam tenir clar que havíem de comprar-ho tot a Taradell), tiquets, begudes, cartells, logística tècnica, i un llarg etcètera, amb els diners que s’han generat el dia de l’Envelat. A l’Ajuntament només els hem demanat col·laborar econòmicament en qüestions com el lloguer dels llums, els lavabos químics, l’ambulància, i dos membres de seguretat els dos últims anys…  Com és lògic sempre ens hem coordinat, i molt bé amb l’Ajuntament per poder preveure totes les necessitats logístiques.

Volem fer un agraïment especial a tothom que ens ha posat facilitats durant aquests anys. A tots els forns de pa de Taradell, totes les carnisseries i càrniques a qui compràvem les botifarres intentant alternar cada any perquè totes tinguessin negoci (gràcies a totes per posar-nos tantes facilitats), als Tonis per deixar-nos les graelles per coure botifarres, als molts comerços, establiments, restaurants i algun anònim que ens han col·laborat en els sortejos de regals a la rifa, a Protecció Civil Taradell,… i també als taradellencs i taradellenques per la seva participació, indispensable pel seu èxit.

I en especial als familiars, amics i tota la colla (i esporàdics) que es van deixar ‘embaucar’ per organitzar l’Envelat. No posem els noms per no oblidar-nos de ningú. Sense l’equip humà que any rere any ha estat a l’Envelat, no hauria estat possible. A tots ells que s’han sacrificat i esforçat perquè la resta de taradellencs i taradellenques s’ho passessin bé, un agraïment molt gran.

Després de 7 edicions (2 anys d’absència per la Covid-19 però on vam pensar i repensar fins a última hora com poder fer la festa igual però ho vam acabar descartant), hem aconseguit pagar totes les despeses de forma autosuficient i, a més, donar 10.000 euros a diversos projectes solidaris. Per nosaltres és molt. Per algú potser serà poc, però segurament no és conscient de les despeses que comporta l’organització quan en un sol dia has de fer els diners per sufragar-les.

Ara s’obre una nova etapa. Pel que sabem una nova entitat agafarà el relleu. Sigui el mateix format i/o amb nom d’Envelat o amb novetats, el fet d’haver “parit” aquest acte de festa major ens permet manifestar que ens agradaria que es mantingués l’esperit de festa popular, intergeneracional, amb retorn solidari i amb autogestió de les despeses.

Ha estat un esforç considerable, molts maldecaps, patiment per si plovia, nervis d’última hora i desgast físic i emocional. Podríem haver continuat segurament, però teníem clar que un dia o altre calia deixar-ho. I creiem que aquest 2024 és el moment. Una cosa tenim clara i ens queda. La satisfacció de la feina ben feta, de la passió en l’organització i l’agraïment al propi Envelat pel que també ens ha aportat. Per nosaltres l’Envelat de la Plaça de les Eres, sempre serà com el nostre fill estimat.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments