Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell organitza un acte que recrearà la defensa i retirada...

L’Ajuntament de Taradell organitza un acte que recrearà la defensa i retirada republicana de 1939

0
COMPARTIR

Aquest dissabte 3 de febrer es compliran 85 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Taradell arran de la Guerra civil. Va ser l’any 1939.

Aquest dissabte a 2/4 de 9 del matí al davant de Can Costa Centre Cultural s’hi farà una recreació de les últimes hores de l’exèrcit republicà a Taradell. L’acte consistirà en una caminada de Cultura en Marxa que seguirà el recorregut que van fer els soldats durant la retirada. S’explicaran els fets que van tenir lloc entre el Serrat dels Lladres i el Serrat del Puigmal. La caminada tindrà un recorregut total d’uns 7 quilòmetres i comptarà amb explicacions històriques, a cada parada, fins a arribar a La Plaça. Al llarg del recorregut el músic Ramon Redorta interpretarà algunes de les cançons que els milicians cantaven a la trinxera. Un cop arribats a La Plaça els assistents rebran una ració, com a esmorzar, que constarà d’una llauna de sardines, un llonguet i cafè de mitjó.

La Plaça es convertirà, ja des de les 9 del matí, en un camp d’establiment del regiment, amb milicianes i milicians que reconstruiran un campament i la seva cantina. Es podrà observar com era el dia a dia d’un soldat al front, com anaven vestits i les cançons que es cantaven a la trinxera. També es podrà veure una de les últimes accions que la brigada mixta va fer abans de la retirada: la voladura del pont de la carretera de Viladrau.

Aquesta recreació, la primera que es fa a Osona sobre fets de la Guerra Civil, anirà a càrrec de l’Associació de Recreació Històrica del Montserratí i de Recreació Història i Patrimoni Junts. Les explicacions històriques aniran a càrrec de la regidora de Memòria Democràtica, Míriam Martínez, llicenciada en Història Moderna i Contemporània.

Per participar a la caminada cal enviar un correu electrònic a reserves@taradell.cat. I per rebre la ració directament a La Plaça (per qui no prengui part de la caminada), cal adreçar-se a les oficines de l’Ajuntament de Taradell.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments