Inici Actualitat Crítica literària: ‘Un gintònic amb na Lònia Guiu’ de diverses autores

Crítica literària: ‘Un gintònic amb na Lònia Guiu’ de diverses autores

0
COMPARTIR

Títol: Un gintònic amb na Lònia Guiu

Autores: Marta Alòs, Margarida Aritzeta, Núria Cadenas, Esperança Camps, Raquel Gàmez-Serrano, Susana Hernández, Dora Muñoz, Montse San Juan, Irene Solanich Sanglas i Anna Maria Villalonga.

Editorial: Edicions Xandri

Any: 2023

Pàgines: 178

Llengua: català

Preu: 17,50 €

Sinopsi: A mitjans dels anys 80 l’escriptora manacorina Maria Antònia Oliver, va crear el personatge de Lònia Guiu, la primera detectiu femenina i feminista de la novel·la negra contemporània en català.

Un any després de la mort de l’escriptora, deu de les autores més importants del gènere negre en català s’ajunten per retre-li homenatge explícit amb una antologia de relats breus preparada per Sebastià Bennasar.

Així doncs, benvinguts a les creacions de Marta Alòs, Margarida Aritzeta, Núria Cadenas, Esperança Camps, Raquel Gàmez-Serrano, Susana Hernández, Dora Muñoz, Montse San Juan, Irene Solanich Sanglas i Anna Maria Villalonga.

Totes elles tenen la virtut de demostrar que el gènere negre està ben viu a casa nostra, que té passat i futur i sobretot un present enlluernador. Fem un gintònic amb na Lònia Guiu per a celebrar-ho.

Crítica literària (Núria Martínez): La frase que acompanya la fotografia està estreta del pròleg del llibre, i és del seu autor, Sebastià Bennasar. No puc estar més d’acord amb ell, especialment amb la part que fa referència a la potència de les novel·listes actuals.

Fa temps que em vaig aficionar a llegir antologies. Abans els relats en costaven, però des de fa anys que són un dels meus gèneres preferits. Pel preu d’un llibre pots llegir a un bon grapat d’autores o autors i en molts casos descobrir noves veus de la nostra literatura. No ha estat el cas, aquest cop m’he retrobat amb deu autores a les quals ja coneixia i que en més o menys ocasions, ja havia llegit.

Ha estat un retrobament intens, divertit, amb relats on na Lònia ha estat protagonista directa, indirecta i on les picades d’ull al seu personatge han estat constants. No ha estat l’únic protagonista coneguda, la seva creadora també apareix en algun relat i en un d’ells na Lònia comparteix protagonisme amb una de les autores (i no és l’autora d’aquest relat, precisament).

En aquest recull trobareu una representació de les veus de tot el territori de parla catalana: des de ses illes, al País Valencià, de Lleida a Tarragona passant per Barcelona o la Catalunya central. Aprofiteu per relaxar-vos amb un gintònic (cervesa, vi, cafè…) i gaudir de totes elles.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments