Inici Actualitat Crítica literària: ‘El llapis vermell’ d’Oriol Molas

Crítica literària: ‘El llapis vermell’ d’Oriol Molas

0
COMPARTIR

Títol: El llapis vermell

Autor: Oriol Molas (Camprodon, 1968)

Editorial: Edicions de 1984

Any: 2022

Pàgines: 192

Llengua: català

Preu: 18,50 €

Sinopsi: En Lluís Molins, un famós escriptor de novel·les policíaques, assisteix al sopar d’antics alumnes de l’internat catòlic on va estudiar de jove. Assegut a taula, davant per davant, té en Miquel Prats, un company que el va condicionar —i molt— quan van fer primer de BUP. Durant la trobada rememoren els fets ocorreguts aquell curs, els quals van convertir en Lluís en l’home que és avui.

Crítica literària (Núria Martínez): Oriol Molas ens fa entrar als inferns d’un internat catòlic, a la dècada dels vuitanta del segle passat, per relatar-nos uns fets escabrosos que dissortadament, no es van quedar en aquell passat recent, sinó que avui en dia encara se’n donen casos.

Escrita en segona persona, ens explica els fets arran d’un sopar d’antics alumnes, on la víctima es retroba amb el(s) seu(s) botxí(ns).

Els abusos, que succeïen a l’internat, tenien la complicitat i el silenci de tothom: des de qui, presumptament, era amic i que per amagar la seva condició sexual i no ser vilipendiat i agredit prefereix que ho sigui el company més feble; fins aquells que haurien d’haver vetllat per la seva seguretat. Mirar cap a un altre cantó és pitjor que aplaudir els actes dels agressors.

Agressions i abusos que es produïen en diferents plans: entre iguals i entre professors i alumnes. Els capellans feien servir la seva superioritat per demanar ‘amabilitat’ als alumnes, convertint així víctimes amb botxins.

Lluís Molins és l’ase dels cops dels seus companys. Les barbaritats que vàrem cometre amb ell l’han convertit en una persona amargada i solitària que arrossega fins a l’edat adulta, les seqüeles dels abusos que va arribar a patir d’adolescent. Incapaç de mantenir una relació afectiva, és una persona majoritàriament solitària que es refugia en l’escriptura de les seves novel·les. Escriu per poder dur a terme la revenja que és incapaç de materialitzar de cap altra manera.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments