Inici Actualitat Crítica literària: ‘Liquideu Einstein’ d’Andreu González

Crítica literària: ‘Liquideu Einstein’ d’Andreu González

0
COMPARTIR

Títol: Liquideu Einstein

Autor: Andreu González (L’Hospitalet de Llobregat, 1974)

Editorial: Capital Books

Any: 2022

Pàgines: 216

Llengua: català

Preu: 18,90 €

Sinopsi: El febrer de 1923 Albert Einstein, aleshores ja el científic més destacat del planeta,  va visitar Catalunya per impartir diverses conferències sobre les teories més avançades de la física moderna. Però no era estimat ni reconegut per tothom.  A Alemanya, alguns sectors no volien que un jueu -a més, pacifista- fos la figura capdavantera de la seva comunitat científica. Per això van planejar liquidar-lo. A Barcelona. Ofegat per la derrota a la Primera Guerra Mundial, Alemanya era el país més convuls d’aquells anys, amb molta pobresa i atur. A més, començava a ser un lloc perillós per als seus ciutadans jueus, als quals, en plena follia nacional i racial, s’acusava de tots els mals. D’aquest ambient tèrbol sorgeix el jove Otto Guttmann, jueu i violinista com el mateix Einstein, que tindrà un paper decisiu en el desenllaç de la trama assassina.

Crítica literària (Núria Martínez): El febrer de 1923, Albert Einstein, guanyador d’un Nobel i el científic més reconegut i destacat, va visitar Catalunya convidat per l’enginyer i matemàtic Esteve Terrades.

Einstein no era admirat i reconegut a tot arreu i un d’aquests llocs era a Alemanya. El país que acabava de sofrir una derrota contundent a la Primera Guerra Mundial i en pagava les greus conseqüències, no veia bé que el seu conciutadà més famós fou un jueu pacifista, i per això el líder nacionalista alemany, antirepublicà i antisemita, Herman Ehrhardt, idea un complot per carregar-se’l durant la seva visita a Barcelona.

Està clar que Ehrhardt no pensava tacar-se les mans de sang i necessitava qui li fes la feina bruta. Otto Guttman, un violinista, orfe de guerra, un noi vulnerable i influenciable, serà l’escollit per matar al científic.

La novel·la està dividida en dues parts força diferenciades: la primera transcorre a Munic i és el període de captació del jove Guttman per la causa del nacionalsocialisme i, més concretament, per cometre l’assassinat d’Einstein. L’autor ens fa un retrat fidedigne de la manera com es guanyaven adeptes a la causa, com l’antisemitisme s’estenia per tot el territori Alemany i com joves jueus eren capaços de claudicar davant d’idees que per naturalesa els hi eren contràries, per tal de poder tenir, tan ells com les seves famílies, una vida amb menys privacions.

La segona part ens parla del viatge del científic a Barcelona i diversos punts de la geografia catalana dins del marc de tota una gira que estava fent per tal de presentar les seves teories més avançades sobre la física moderna. Al mateix temps que el matrimoni Einstein, a Barcelona hi arriba Otto Guttman, sota el nom d’Oliver Neumann.

Aconseguirà Guttman assolir el seu encàrrec? Què haguera passat si Einstein hagués mort durant la seva visita a Catalunya? Haureu de llegir-vos la novel·la per tal d’esbrinar-ho

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments