Inici Actualitat Taradell recorda la figura i el compromís catalanista de Francesc Viadiu amb...

Taradell recorda la figura i el compromís catalanista de Francesc Viadiu amb una placa al cementiri del municipi

0
COMPARTIR

L’Ajuntament de Taradell ha organitzat aquest dissabte al migdia un acte de memòria i reconeixement de Francesc Viadiu i Vendrell. Al cementiri de Taradell s’hi ha fet el record que també ha servit per homenatjar totes les víctimes taradellenques del llarg de la Guerra Civil i la postguerra, tal i com es va fer l’any passat.

L’acte s’ha centrat en la figura de Francesc Viadiu, que va viure els últims anys de la seva vida al municipi i  va ser enterrat a Taradell el 1992. Al llarg del reconeixement han intervingut Jordi Torner, director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès, que ha recordat un moment molt precís de la seva vida quan després de la guerra civil estava exiliat a Andorra per destacar la seva lluita per les llibertats i el seu compromís per salvar moltes vides perseguides també durant la Segona Guerra Mundial.

Jordi Torner, director de l’Arxiu Comarcal del Solsonès
Rosa Viadiu, filla de Francesc Viadiu

També ha partat Enric Cardús, ex-diputat del Parlament de Catalunya, i Jordi Font, director del Memorial Democràtic. La filla Rosa Viadiu, ha adreçat just unes paraules d’agraïment per l’acte de memòria històrica. L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, ha tancat l’acte recordant la figura de Francesc Viadiu a partir d’una entrevista que li havia fet de jove i destacant que, tot i l’homenatge que se li va fer en vida a Taradell el 1986, “es mereixia aquest altre homenatge de record del poble de Taradell que el va acollir en els seus darrers anys de vida”.

Francesc Viadiu va ser un dels fundadors d’Esquerra Republicana de Catalunya el 1931 i també va ser diputat al Parlament de Catalunya. Va ser detingut i processat per la seva participació en la revolució catalanista i la mobilització social als Fets d’Octubre de 1934. També va ser director general de Patrimoni Artístic i en plena guerra civill va ser alcalde de Solsona fins a l’arribada de les tropes franquistes, quan es va veure obligat a exiliar-se a França. 

Al cementiri de Taradell en l’espai de les escales entre la part vella i la part nova s’hi ha col·locat una placa d’homenatge amb un espai ajardinat, on s’hi ha dipositat una rosa blanca. Al final de l’acte, també s’ha recordat a totes les víctimes de la Guerra Civil i la postguerra de Taradell i els familiars han pogut deixar una rosa blanca a la placa que hi ha al cementiri.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments