Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell apujarà un 15% l’IBI i un 10% la taxa...

L’Ajuntament de Taradell apujarà un 15% l’IBI i un 10% la taxa d’escombraries de cara al 2024

0
COMPARTIR

El ple de l’Ajuntament de Taradell va aprovar aquest dijous al vespre per unanimitat la modificació de les ordenances fiscals per al 2024. L’equip de govern d’ERC i Junts per Taradell van votar a favor per apujar la majoria d’impostos i preus públics de les taxes de cara al nou any.

Feia tres anys que els impostos i taxes, de manera general, es congelaven i no pujaven. L’última pujada d’impostos es va aprovar al 2020 per a l’exercici 2021. Aquest dijous en el ple municipal l’equip de govern va justificar l’augment general d’impostos i taxes amb l’argument que calia mantenir la qualitat dels serveis que té el municipi i que els impostos a Taradell són molt baixos. L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, també va explicar que al 2019 quan van accedir a l’alcaldia ja tenien intenció d’actualitzar els impostos, però primer la pandèmia i després la crisi de subministraments arran de la guerra d’Ucraïna, va fer que ho descartessin i els deixessin congelats els darrers tres anys.

Per nosaltres una bona gestió d’aquests impostos i taxes és fonamental. Sempre busquem el mínim cost i el maxim servei pel poble.Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell

L’alcaldessa va explicar que l’actualització dels impostos anava en la línia de l’augment de l’IPC dels darrers quatre anys i que pujaven un 15%. I va destacar que la pujada era obligada si es volia mantenir el nivell de serveis i que les taxes arribessin a cobrir el cost real del servei, tal i com marca la normativa que s’hauria de produir de cara al 2025.

L’oposició de Junts per Taradell hi va votar a favor. El portaveu Santi Estragués va qualificar de necessària la pujada d’impostos i taxes.

A ningú li agrada actualitzar preus, a ningú li agrada cobrar més, però són unes ordenances necessàries per seguir tirant endavant les arques de l’ajuntament.Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell

Augment dels principals impostos

L’augment afecta a la pràctica totalitat d’impostos i taxes. La regidora d’Hisenda i Igualtat, Núria Arau, va explicar que la Diputació de Barcelona havia realitzat un estudi on concloïa que calia actualitzar els impostos i taxes a Taradell.

Així, l’Impost sobre Béns Immobles (IBI), que afecta als propietaris d’habitatges i terrenys, pujarà un 15,56% arran de l’augment del seu coeficient (passa de 0,649 a 0,75). Arau va explicar que l’IBI de Taradell era un dels més baixos de la comarca i que no s’havia fet cap revisió cadastral des del 1987. L’última pujada de l’IBI es va fer efectiva el 2020 en un 5%.

També s’apuja un 20% la taxa del subministrament d’aigua, que presta Aigües Osona, arran de la sequera i de l’encariment dels subministraments. Pel que fa a la taxa de gestió dels residus municipals o escombraries, aquesta pujarà un 10%. La regidora va explicar que la taxa del servei actualment és un 30% deficitària i els ingressos no cobreixen el cost real de la prestació del servei, i que, tot i l’augment, seguirà sent deficitària, ja que també puja el cànon del cost d’aportació de residus a l’abocació d’Orís, entre d’altres.

També s’apujarà de cara al 2024 la quota de l’EAS, ja que és una instal·lació esportiva que segueix generant dèficit en uns 300.000 euros. La puja serà d’un 5% en la quota dels residents a Taradell i un 10% per als no residents al poble.

També pujaran impostos relatius a la plusvalua, les construccions i obres, o taxes per a l’ocupació de terrenys de domini públlic o servei de cementiris. Tot i això, des de l’equip de govern es va voler ressaltar que se segueixen donant moltes bonificacions socials i per sostenibilitat. Per exemple, les bonificacions a famílies nombroses o amb necessitats socials, o les que tenen els jubilats en l’accés a l’EAS i a la piscina d’estiu, o les bonificacions que hi ha per a rehabilitacions de façanes, retirada d’amiants i que també n’hi haurà per a l’habilitació de dipòsits pluvials (un punt que l’oposició havia demanat incorporar) o panells fotovoltaics.

Pel que fa a l’impost de vehicles, l’alcaldessa va explicar que només hi ha una actualització en els vehicles considerats històrics, però que per a la gran majoria de la població l’impost es mantindrà igual i no pujarà.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments