Inici Actualitat Taradell començarà a implementar als barris i urbanitzacions el nou sistema intel·ligent...

Taradell començarà a implementar als barris i urbanitzacions el nou sistema intel·ligent de recollida amb xips als cubells

0
COMPARTIR

El nou sistema de recollida intel·ligent amb cubells amb xip està a punt d’entrar en funcionament a Taradell. El barri de la Madriguera, Mont-rodon i les urbanitzacions de La Roca i Goitallops seran els primers nuclis a disposar del nou sistema aquesta tardor. Mentre que al nucli urbà es farà aquest hivern, segurament a inicis del 2024.

Aquest dijous i divendres ja hi haurà les primeres reunions informatives amb veïns de les urbanitzacions i del barri de la Madriguera, i el 21 d’octubre està previst fer-la al barri de Mont-rodon. Seran reunions informatives on ja es donaran els nous cubells a cada llar.

Com funcionarà el sistema intel·ligent?

A la reunió informativa cada veí o llar rebrà un nou cubell d’orgànica gran (el de 25 litres) amb un xip identificatiu que serà el que caldrà treure els dies de recollida de matèria orgànica. També rebran un segon cubell amb xip (d’un color beix i de 40 litres de capacitat) que servirà per treure al carrer el rebuig i el multiproducte (paper, envasos, plàstic, etc), que fins ara es treien en bossa. A partir de llavors, només es recolliran residus que estiguin en cubells.

La lectura dels xips es fa per mitjà d’un lector incorporat als camions de la recollida i uns braçalets que porta el personal de la Mancomunitat La Plana, que és l’ens encarregat de prestar el servei de recollida selectiva. D’aquesta manera, la Mancomunitat La Plana podrà tenir dades estadístiques de cada habitatge sobre quina fracció de residu treu i les vegades que es treuen residus al carrer. Les dades també serviran per detectar usuaris que no fan bé el porta a porta i qui no ho fa gens. A mitjà termini també servirà per implementar la taxa just o pagament per generació, tal i com preveu la Llei de residus. És a dir, qui més genera residus, més pagarà. Analitzant les dades d’ús, s’haurà d’establir quin criteri es fa servir per aplicar la taxa de pagament. Per exemple, que hi hagi una taxa base estandard i qui més residus generi pagui per sobre d’aquesta taxa i qui menys, pagui per sota. O si en base a la taxa estandard, només es faci pagar a qui més genera o no fa bé la recollida porta a porta. Són criteris que es valoraran en funció de les dades que ara es començaran a recopilar.

La Mancomunitat La Plana ja fa mesos que va començar a implementar el sistema intel·ligent, començant pels municipis més petits.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments