Inici Actualitat Crítica literària: ‘Quinqui connection’ de Sebastià Bennasar

Crítica literària: ‘Quinqui connection’ de Sebastià Bennasar

0
COMPARTIR

Títol: Quinqui connection

Autor: Sebastià Bennasar (Sant Andreu de Llavaneres, 1983)

Editorial: Llibres del Delicte

Any: 2023

Pàgines: 201

Llengua: català

Preu: 17,50 €

Sinopsi: Diuen els rumors que a Son Banya, el poblat on es ven la droga a l’illa de Mallorca, la gitana que dirigeix el clan té un quadre que val una morterada. Una colla d’arreplegats es pensen que si el roben solucionaran els seus problemes de pasta.

El que no saben els pobres desgraciats és que ficar-se en un supermercat de la droga és perillós, quan jugues a quinquis. Tindran ells la sort dels inconscients?

Anys després, la vida aparentment tranquil·la en mesos d’estiu de la premsa mallorquina es trasbalsa amb l’aparició de diferents cadàvers a l’illa infestada de turistes. La crònica del dia a dia en un dels diaris més importants de Mallorca mostrarà aquesta escalada de violència i els interessos que s’amaguen darrere.

Crítica literària (Núria Martínez): La primera vegada que vaig tenir notícies d’aquesta novel·la, encara no s’havia publicat, va ser per part del mateix autor. Aquell calorós dia d’octubre i en un lloc tan emblemàtic com la plaça de Sant Felip Neri, em va dir que era la seva novel·la més punky i gamberra. I això, venint de la seva obra, és dir molt. Però, us ben asseguro que no faltava a la veritat.

Quan vaig començar a llegir-la, ja tenia petites nocions del que hi trobaria. Moltes de les escenes que llegia, recordava haver-les sentit explicar a en Sebastià en alguna ocasió, eren anècdotes de la seva època de periodista a les illes. Si de viva veu em feien riure, escrites encara més. No us podeu perdre la història de ‘el enanito violador’, però per això haureu de llegir-vos el llibre.

‘Quinqui connection’ ens porta de l’hivern de 1996, quan feia un fred que pelava, a l’estiu de 2022, quant la calor és insuportable.

L’inspector Vidal (2022) s’enfronta a la troballa de tres cadàvers que veuen la llum en aterrar un poblat gitano. Una de les cases era la de Maria Cortés, alies ‘La Niña’, la principal matriarca del poblat i cap del narcotràfic de Son Banya.

El 1996 corria la brama que Cortés posseïa un quadre de Velázquez que valia una veritable morterada, i clar, la temptació de robar-lo era més que gran. Ho aconseguiran i sortiran indemnes els pobres desgraciats que ho intenten?

A partir d’aquests fets l’autor ens presenta un elenc de personatges a quin més esbojarrat, sobretot els del 1996, que ens arrencaran més d’una riallada, i que se’ns faran entranyables per la seva manera de ser.

I, com a totes les seves novel·les negres, fa una dura crítica social: als supermercats de les drogues, les especulacions immobiliàries, el món de la prostitució, massificació del turisme, món polític i periodístic…

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments