Inici Actualitat La Festa d’en Toca-sons compleix el 31è aniversari amb novetats i un...

La Festa d’en Toca-sons compleix el 31è aniversari amb novetats i un final de festa amb concert

0
COMPARTIR

La Festa d’en Toca-Sons complirà divendres 25 d’agost el 31è aniversari. Arriba després dels anys de les afectacions de la pandèmia i la pluja de l’any passat. I ho fa amb algunes novetats. Una d’elles que és el fi de festa comptarà amb un concert. Un cop s’hagi decidit si el bandoler és penjat o absolt, l’organització convidarà a tothom a coca i es podrà gaudir d’un concert de versions amb el grup Compromís 0, format per joves de la comarca d’Osona. Serà pels volts de 2/4 d’11 del vespre als Jardins de  Can Costa. 

Les altres novetats fan referència al desenvolupament de la festa. Al matí en el marc del Mercat del segle XVII, l’Agutzil i el Sometent faran ronda entre les parades per donar l’alerta sobre la presència del bandoler i buscar informacions sobre la seva entrada al poble. Així, un grup d’infants voltarà pel poble explicant la història del bandoler amb el Romanço d’en Toca-sons.

A 2/4 d’1 del migdia davant l’església, l’alcaldessa de Taradell farà entrega de la bandera de Taradell a l’Agutzil i el Sometent, donant-los així la responsabilitat de defensar la vila i la seva població. En aquest moment ja haurà quedat descoberta la  identitat del primer protagonista de la festa, l’Agutzil, i llavors es farà una lectura del pregó.

L’entrada del bandoler al poble tindrà lloc a les 7 de la tarda. Aquest any el recorregut serà completament nou, la captura d’en Toca-Sons (o no) no es  farà a la Plaça de les Eres per primera vegada a la història, la Casa de la Vila serà un punt  àlgid de la festa, amb girs de guió constants, improvisació, participació del públic i moltes altres novetats. A més, la instal·lació d’equips de so a cada punt on passin coses, farà que la gent pugui seguir els diàlegs amb bona qualitat. Un any més el secret més ben guardat és qui serà el vilatà que representarà el personatge de Toca-Sonsl.  

El carrer serà menys guionitzat teatralment i es fomentarà la improvisació dels protagonistes, públic i entitats col·laboradores. Per aquest motiu, es fa una crida que la gent participi. A la Plaça de Santa Llúcia, en comptes de l’enfrontament popular, s’han  buscat iniciatives perquè la gent es pugui afegir als bandolers o sometents i defensar en Toca-Sons o l’Agutzil. El moment de Pau i Treva aquest any farà un reconeixement a Protecció Civil Taradell per la seva col·laboració constant amb la festa. El judici i fi de festa tindrà lloc als jardins de can Costa al voltant de 2/4 de 10 de la nit.

Porra d’en Toca-Sons

El secret més ben guardat de la festa és quin taradellenc interpretarà el paper del bandoler Toca-Sons per 30a vegada (recordem que el 2020 no es va fer festa). Cada any corren rumors i veus de possibles candidats, per aquest mateix motiu, es tornarà a fer la Porra d’en Toca-Sons, on la gent tindrà la possibilitat de votar al seu candidat i, si ho endevina, s’emportarà la meitat de la recaptació de la porra. 

Concurs de corrandes

Aquest any es tornarà a fer el Concurs de Corrandes d’en Toca-Sons, recuperat l’any passat. Consisteix en proposar dues estrofes (4 línies cadascuna) que parlin de la festa major, el poble i el bandoler i tinguin rima. Per participar-hi cal enviar-ho a festatocasons@gmail.com o dipositar-les en un escrit a la parada que hi haurà al Mercat del segle XVII el 25 d’agost abans de les 12 del migdia. Les corrandes escollides seran llegides durant el judici final.

Caminada teatralitzada

Tindrà lloc el dimarts 22 d’agost a les 9 i a les 11 de la nit, en dues sessions. Canya que no és Conya torna a presentar la història del moment en què és ferit i capturat el bandoler Toca-Sons amb un guió que presenta cinc punts de vista diferents de com es viu la notícia.

Aquest any només hi haurà dos grups i el punt de trobada i inici serà a la plaça de les Eres. El primer grup sortirà a les 9 de la nit i el segon a les 11 de la nit. Les entrades estan a la venda per 5 euros al bar Can Costa fins al dia 22 d’agost. L’edat mínima per venir a veure la caminada és de 5 anys.

Memorial Lluís Tuneu

1r Premi concurs instagram

Aquest any també es porta a terme el concurs de fotografia memorial Lluís Tuneu. Pot participar-hi tothom qui vulgui fotografiant moments especials de la festa: el mercat, l’assalt del bandoler al poble, el pregó, la caminada teatralitzada…  

El concurs d’Instagram consisteix també en un concurs de fotografia sobre la festa i el poble, però les imatges es presenten al concurs a través de les xarxes socials. Les bases d’ambdós concursos es publicaran uns dies abans de la festa al compte oficial  d’Instagram de Toca-Sons @festatocasons.  

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments