Inici Actualitat Crítica literària: ‘Sota la mar salada’ de Sergi Caparrós

Crítica literària: ‘Sota la mar salada’ de Sergi Caparrós

0
COMPARTIR

Títol: Sota la mar salada

Autor: Sergi Caparrós (Barcelona, 1985)

Editorial: Rosa dels Vents

Any: 2022

Pàgines: 384

Llengua: català

Preu: 18,90 €

Sinopsi: El juny del 1929 un misteriós papir irromp a la vida del Ramon i l’Andreu capgirant-ho tot. Pare i fill desconeixen el valor de l’objecte, però els queda clar que és únic quan hauran de fugir de traficants d’antiguitats i de policies corruptes per protegir l’antigalla. El papir sembla contenir la clau per resoldre molts misteris.

Per començar, l’estranya mort dels pares d’en Ramon.

Crítica literària (Núria Martínez): Sergi Caparrós ens transporta a la Barcelona del 1929, més concretament al barri de Sants on viuen i treballen en Ramon i l’Andreu Molina, pare i fill protagonistes d’aquest trepidant thriller amb rere fons de novel·la històrica.

L’autor m’ha fet molt feliç per diverses raons: la hibridació dels dos gèneres de novel·la que més m’atrauen, permetem passejar pel meu barri — igual que he llegit l’hi passa a ell, quan em demanen d’on soc sempre em surt dir: de sants!—, i donar-me l’oportunitat de llegir una de les millors novel·les que he llegit aquest any.

Caparrós ens porta una història trepidant, amb uns girs argumentals que et deixen sense alè, uns personatges brutals i dos arcs temporals que ens permeten entendre l’abast de la tragèdia: 1929 i 1884-89 i un pròleg situat l’any 1914 que ja ens ensenya les cartes amb les quals els nostres protagonistes hauran de jugar: una moneda antiga, una nota anònima i un ocell de paper.

No seran els únics elements importants amb els quals es trobaran: un misteriós papir capgirarà les seves vides i farà que investiguin, ajudats pel misteriós conductor d’una motocicleta, els fets del passat. Aquesta recerca els portarà cap a un submon de tràfic d’antiguitats, estafes, extorsions i assassinats.

Una trama tèrbola que tracta temes tan rellevants i universals com la família, l’amor, la traïció, l’amistat, la venjança, la por i el dolor. Uns personatges molt potents, els girs als quals abans feia referència, un final d’infart on descobrim que no tots els personatges resulten ser qui ens pensem que són i que no tots els accidents ho són… és el que trobarem en aquesta novel·la.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments