Inici Actualitat Mercè Cabanas (Fem Taradell-ERC): “Hem d’aconseguir que el benestar de les persones...

Mercè Cabanas (Fem Taradell-ERC): “Hem d’aconseguir que el benestar de les persones estigui en el centre de la gestió municipal”

0
COMPARTIR

Mercè Cabanas és la candidata a l’alcaldia de Fem Taradell-ERC. Per segona vegada es presenta a les eleccions municipals, i aquesta vegada ho fa per revalidar l’alcaldia que va aconseguir a les municipals del 2019 gràcies a 2.312 vots. Periodista de professió, exdirectora d’El 9 Nou del Vallès Oriental i pagesa de naixement, aspecte que sempre ha reivindicat. L’entrevista la fem al Centre cultural Costa i Font perquè són dies de pluja, però si hagués estat possible, comenta que l’hauríem fet al cementiri de Taradell, un espai que durant aquest darrer mandat ha servit per recuperar la memòria històrica i democràtica.

*Hem fet la petició d’entrevista a tots els candidats/es i publiquem les que hem pogut realitzar

1- Cal fer balanç de mandat, després de govern quatre anys. Com ha anat des del vostre punt de vista?

Malgrat les circumstàncies adverses, creiem que hem fet molt bona feina. Tot i que som hipercrítics, ho creiem perquè hem complert un 80% del programa que ens vam comprometre fa quatre anys i que anàvem explicant en els retiments de comptes. I perquè ens sembla que hem aconseguit allò que vam dir de canviar el model de funcionament de l’ajuntament. Hem fet confiança en les persones de dins, persones molt ben preparades han pogut assumir noves responsabilitats, hem fet un treball conjunt amb tota la gent de l’ajuntament que ha estat molt positiu perquè no hem trobat cap dificultat ni problema. Han demostrat molta professionalitat i això ha estat agradable.

El balanç… Nosaltres no coneixem cap altre mandat però hem gestionat una pandèmia… i malgrat la pandèmia hem pogut treballar i hem treballat tant com hem pogut.

2- Parles que heu fet molta feina, malgrat el context no ha estat favorable per la pandèmia. De què n’esteu més satisfets?

Estem molt satisfets del treball consensuat amb la ciutadania. Hem impulsat allò que la ciutadania ha cregut que era necessari i que conjuntament hem pogut. Taula de patrimoni, reunions amb els veïns que tinguessin una afectació d’una acció de govern… Aquest treball conjunt crec que és un dels punts claus del nostre mandat.

“Malgrat la pandèmia hem pogut treballar i hem treballat tant com hem pogut”

3- Hi ha algun tema que hagi quedat pendent, o amb aquell sabor de dir volíem tirar endavant, però no ha estat possible?

Des d’un punt d’infraestructures ens sap greu no haver pogut tirar endavant la Ronda Montserrat, perquè creiem en allò que ens havien dit que ja estava a punt. No ho estava. Hem hagut de fer un pla d’ordenació urbanística, etc. i una sèrie de processos, que a més hi ha hagut al·legacions per part dels propietaris… i això s’alenteix. És a dir, del que estem més contents és de la confiança de la gent, i del que més descontents és de quan la gent desconfia, quan et venen i et diuen ‘no ens creiem el que ens esteu dient’. Sincerament, això fa mal perquè nosaltres confiem en la gent. Per exemple, quan vam fer la Placeta Muriel Casals ens van dir ‘a qui se li acut posar una rajola aquí que d’aquí dos dies estarà trencada’. No s’ha trencat i fa quatre anys.

4- Parlem de campanya electoral. Heu canviat el nom de la candidatura. Per què i si incomoda, en aquests moments, que us relacionin amb ERC?

L’hem canviada perquè hi va haver un debat intern dins del grup perquè la majoria som independents. Jo soc independent i ho seguiré sent. Però sempre dic el mateix. El marc conceptual d’Esquerra ens serveix. És un marc republicà, d’equitat, de consens, de fraternitat, solidaritat en un món que cada cop és més individualista i menys cooperatiu. El primer discurs que vaig fer als nens d’una escola després que m’escollissin alcaldessa va ser ‘no heu de comparar tant sinó cooperar més, i no heu de competir tant sinó compartir més’.

El que deia… hi havia la proposta dins el grup de ser totalment independents. Però els vots independents en estructures més elevades que un ajuntament… van no sabem a on, per exemple la Diputació de Barcelona. Per això, vam dir ‘Fem Taradell’, però no ens n’amaguem perquè després diu ERC i AM que és com la marca blanca.

No ens amaguem. Perquè també per lleialtat… si no ens ho haguessin demanat fa cinc anys gent d’Esquerra si volíem encapçalar una candidatura i, amb total llibertat, perquè sempre m’han deixat fer tot el que bonament he pogut i m’han ajudat perquè fer una campanya electoral és molt complicat… I per lleialtat a les persones del poble que durant 40 anys i més enllà… per lleialtat mantenim això. No ens n’amaguem, al contrari. Ara, no estem d’acord amb moltes decisions que s’estan fent ara. Això sí.

“Que hi hagi gent amb experiència i coneixement va molt bé, però també necessites aire fresc. Necessitàvem relleus”

5- Parlem de la llista electoral. Seguiu 6 dels actuals 9 regidors. L’experiència és un aval?

Nosaltres volem revalidar els resultats i l’experiència sí que és un aval perquè el programa és continuïsta. Si en una casa mai s’acaba la feina, en un poble i un ajuntament viu mai s’acaba la feina… i el que va començar altres equips, ho hem continuat nosaltres. No vam deixar els habitatges tutel·lats a mig fer. Per tant, que hi hagi gent amb experiència i coneixement va molt bé, però també necessites aire fresc. Necessitàvem relleus. Ens sembla que va bé perquè l’administració és tan complexe i se’t menja tant, que a vegades acabes veient normal allò que no ho és. Jo penso que va bé que hi hagi gent que et qüestioni qualsevol de les decisions que estàs prenent, perquè esteu fent això o allò, perquè no feu això…

6- Fa quatre anys i també en els recents actes electorals, has insistit sempre en una nova manera de fer i de governar. Creus que la ciutadania ho ha percebut?

Jo crec que sí perquè la ciutadania és molt intel·ligent i s’adona quan els convoques i hi parles tranquil·lament. Recordo una de les reunions més tenses que vam tenir, va ser un 2 de gener, que hi havia hagut quatre robatoris seguits en cases de Goitallops. Més de 80 veïns de Goitallops van venir a l’ajuntament, alguns d’ells no havien trepitjat mai l’ajuntament, però els vam explicar clarament què estaven fent els Mossos d’Esquadra, què podíem fer i també què podien fer ells. Per tant, és una cooperació.

Sí que ho han notat, perquè a vegades sents a dir ‘vas a l’ajuntament i sempre està obert’. I això és que ho han notat.

“Amb aquest coneixement que ja tenim de l’estructura administrativa podem encara aconseguir més ajuts i més treball conjunt amb la ciutadania per avançar en el progrés del poble”

7- Què pot aportar Mercè Cabanas i el seu equip en aquests propers quatre anys?

Esperem aportar moltíssim perquè hem arreglat els comptes a l’ajuntament. Ens vam trobar un calaix absolutament buit. Tot i així, hem aconseguit més de 4 milions i mig d’euros de subvencions, que ens sembla una xifra boníssima. Per tant, amb aquest coneixement que ja tenim de l’estructura administrativa podem encara aconseguir més ajuts i més treball conjunt amb la ciutadania per avançar en el progrés del poble. Què vol dir progrés? Una de les coses que ens preocupa més és que ens falta activitat econòmica sostenible i innovadora. No en tenim a Taradell. Tenim molt economia residencial i destinada a la gent gran, mecànica, agroalimentària… Ens convé potenciar això i hem de treballar amb la relació publicoprivada per aconseguir-ho.

Què podem aportar? Podem aportar innovació, aquesta energia que es necessita per encara fer més canvis.

8- Quines seran les prioritats o reptes destacats que voldreu afrontar en el proper mandat?

Un programa electoral és molt extens. En l’altre que no vam prometre res, és a dir, des del punt de vista d’infraestructures vam dir intentarem fer un segon pavelló i l’estem fent… Per tant, hem d’acabar el segon pavelló, hi ha quatre fases, hem d’aconseguir els diners per fer-lo.

Però jo sempre insisteixo en la gent. Hem d’aconseguir que el benestar de les persones estigui en el centre de la gestió municipal i el civisme. Que la gent se senti el poble seu. A vegades sento a dir ‘és que ha crescut molt aquest poble, ja no ens coneixem’. Ens hem d’imbuir, la gent que arriba a Taradell, d’aquest sentiment de pertinença, d’aquest sentiment ‘som de Taradell’… i això un paper molt important el tenen les entitats. El teixit associatiu ha de fer d’introductors a la cultura del poble, catalana i tradicional, i avançar en aquest civisme i corresponsabilitat. Nosaltres ens sentiríem molt satisfets, a part de les obres que són necessàries, però els serveis són els que són. Però aquest punt de civisme per a nosaltres és fonamental.

“Volem un poble de progrés, d’equitat, un poble que vagi a millor per a tothom”

9- En aquesta campanya has parlat d’evitar que Taradell es converteixi en un poble dormitori o només residencial. No ho som ja una mica i què es pot fer? 

Tenim diferents nuclis urbanitzats. La Roca amb més de 800 habitants, Goitallops amb uns 200, Montrodon amb 300… els barris… Es necessita que la gent participi. La necessitat de participar en el teixit associatiu és essencial per sentir-se del poble. No pot ser que dormin a Taradell, que tota l’activitat econòmica es faci a fora, i no passin ni per una botiga. Això te n’adones els dies que no recollim escombraries i no has passat papers. No se n’adona la gent perquè només van a dormir a casa. Es tracta de motivar-los. Per tant, hem d’engrescar amb més activitats culturals. Ens sembla molt important tot el que té a veure amb la formació no reglada, amb activitats que puguin portar més cultura i que diguin ‘ep, val la pena baixar al nucli urbà’, a can Costa perquè estan fent unes conferències de música o unes xerrades de Cultura en marxa, o s’està fent un partit al pavelló. Perquè sinó passen de llarg del nucli urbà i d’aquesta activitat social.

10- Podríem considerar que es presenta el mateix escenari electoral, amb la incorporació del PP. Però a la Mercè i al teu equip ja us coneixen, esteu governant… Creus que teniu cert avantatge?

No, avantatge no. Nosaltres necessitem que la gent se segueixi mobillitzant. Fa quatre anys vam ser com un revulsiu o una sacsejada perquè, no sé, vam motivar la gent a sortir a votar i vam aconseguir la tercera millor participació en unes eleccions municipals des del retorn de la democràcia. Hem d’aconseguir que la gent no doni res per guanyat, sinó que vinguin a votar i que a la nostra opció ens donin la revàlida per continuar fent aquest programa que hem començat a teixir.

11- Demana el vot. Per què creus que els taradellencs i taradellenques us haurien de votar?

Soc molt dolenta demanant aquestes coses (riu).

Demanem la confiança perquè som de fiar. Una noia que no és d’Esquerra, em va dir ‘us voto a vosaltres, perquè crec en vosaltres, confio en vosaltres i en la vostra paraula. Si em dieu que es poden fer aquestes qüestions, ho fareu i, a més, perquè voleu un poble de progrés, d’equitat, un poble que vagi a millor per a tothom’. Això penso que és fonamental.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments