Inici Actualitat Santi Estragués (Junts per Taradell): “Demanem que ens donin aquest cop l’oportunitat...

Santi Estragués (Junts per Taradell): “Demanem que ens donin aquest cop l’oportunitat per demostrar que tot allò que portem tant de temps dient, som aquí per fer-ho”

0
COMPARTIR

Santi Estragués és el candidat a l’alcaldia de Junts per Taradell a les eleccions municipals 2023. Per segona vegada es presenta a uns comicis municipals i ho fa, tot i que en les municipals del 2019, la seva formació va perdre el govern municipal i es va quedar amb 4 regidories. Havia estat regidor de Cultura quatre anys durant l’últim mandat de Lluís Verdaguer. Es dedica professionalment al sector de la banca, tot i que havia regentat el bar de Can Costa i sempre destaca la seva vinculació amb el món del teatre. Ens trobem al Centre cultural Costa i Font, perquè la pluja, evita que puguem fer l’entrevista al Bosc del Pujoló.

*Hem fet la petició d’entrevista a tots els candidats/es i publiquem les que hem pogut realitzar

1- Quatre anys a l’oposició, quatre anys després de perdre les eleccions. Com ha estat l’experiència?

Desconeguda, perquè lògicament ens presentàvem per guanyar i veníem, jo particularment i l’Araceli d’estar al govern, i hi ha hagut un procés d’adaptació i d’entendre quin era el paper que havíem de jugar a l’oposició. No hi havia consells ni precedents dels nostres entorns. Al final, ha estat entendre que et toca estar allà, trobar una relació amb com hem d’actuar… Crec que hem fet una oposició no destructiva, ho vaig dir a la presa de possessió, d’observació, de control per veure com es feien les coses, de deixar fer i deixar veure aquesta nova manera de fer que hi havia d’haver a Taradell i d’observar què és això que havíem d’aprendre a fer. Crec que hem arribat avui amb els deures fets, amb la feina que havíem de fer i per això tornem a ser aquí avui.

2- S’aprèn alguna cosa estant a l’oposició?

Molt. Lògicament s’aprenen coses. Quan surts de l’ajuntament, aprens coses que creus que són bones i has de fer, i coses que no has de fer. Perquè quan estàs a l’oposició també pots aprendre coses que no has de fer, perquè t’ho mires tot des d’una altra perspectiva. Per tant, una de les coses que tinc clares, si aconseguim governar, és que el tracte que tinc intenció de donar a l’oposició, segurament no serà el que hem rebut el nostre equip.

“Si aconseguim governar, el tracte que tinc intenció de donar a l’oposició, segurament no serà el que hem rebut el nostre equip”

3- Heu pogut incidir en alguna cosa en aquests quatre anys, estant a l’oposició?

Quan tens quatre regidors contra nou i, per tant, hi ha una majoria a l’altra banda, jo crec que la paraula incidir desapareix absolutament del teu vocabulari i de la teva capacitat. Perquè al final no és qüestió que tu puguis pactar amb altres forces polítiques o amb el propi equip de govern i, per tant, decantar la balança cap a un cantó o cap a un altre. Sinó que l’únic que pots fer en el ple municipal és expressar la teva opinió, sigui a favor o en contra, i a partir d’aquí intentar sumar o aportar la teva part de crítica constructiva. Però incidir, que voldria dir fer canviar una cosa amb la teva força, pels números que van sortir després de les eleccions, crec que no teníem eines per poder-ho fer.

4- Després dels resultats de les eleccions del 2019, de treure quatre regidors i perdre l’alcaldia, et tornes a presentar i a ser el candidat de Junts per Taradell. Què ha fet que en Santi Estragués digui tornaré a presentar-me i vull ser alcalde?

Una llarga reflexió, acompanyada de l’equip, on no sé si jo mateix em convenço, o l’equip em fa convèncer o la gent que em trobo pel carrer em fa convèncer… de què aquelles no van ser les meves eleccions. Per mi aquesta és la meva primera campanya electoral, on he pogut tenir molt temps, fer un equip definint les persones, fer una taula de treball, buscar els projectes i on hem de recollir la feina feta, encara que sigui des de l’oposició o el tracte donat a la gent de Taradell durant aquests quatre anys. Per recollir has de sembrar. Crec que fa quatre anys, jo no havia sembrat res com a alcalde i, per tant, no podia recollir res com a candidat a l’alcaldia. I a data d’avui, crec que he estat el líder de Junts per Taradell i ara, juntament amb el meu equip, ens toca recollir el que crec que s’ha sembrat, ja sigui durant aquests quatre anys o sigui durant aquesta campanya amb les sensacions i el projecte o la il·lusió que haguem pogut transmetre amb el nou equip i amb el programa electoral.

“Per mi aquesta és la meva primera campanya electoral, on he pogut tenir molt temps, fer un equip definint les persones, fer una taula de treball, buscar els projectes i on hem de recollir la feina feta”

5- En aquesta campanya electoral sembla que hi ha una major mobilització de l’entorn de Junts per Taradell. Heu pogut preparar més i a consciència aquestes eleccions?

Totalment. Al final és una qüestió de temps. No és el mateix dos mesos que, ja no dic quatre anys, sinó que l’horitzó de les eleccions del 2023 va començar fa un any. Per tant, no és el mateix, com tampoc és el mateix analitzar i entendre en què ens vam equivocar, perquè no vam saber transmetre a la gent el que volíem. Perquè el missatge és similar, però no vaig ser, i assumeixo la meva part de culpa, capaç de transmetre a la gent allò que els volia dir. En aquestes eleccions crec que n’estic sent capaç. Per tant, no som millors, sinó que simplement durant aquest temps hem tingut les eines, el temps, l’equip, les circumstàncies per poder transmetre el que fa quatre vam venir a dir. Que estem aquí al seu servei.

6- Pel que fa a la llista electoral, hi ha novetats i continuïtat a parts iguals. Què pot aportar aquesta llista de Junts per Taradell?

Com dius hi ha una continuïtat i novetats a parts iguals. Crec que és la clau de qualsevol llista electoral, igual que la paritat que és una qüestió de llei… com també la paritat en edats. Què pot aportar aquest equip? Al final, el que he intentat ha estat aportar gent que realment sigui molt propera. Jo em defineixo així i, per tant, necessito un equip que sigui així. Gent que sigui molt propera a la gent, que quan ha sortit la llista electoral i els han vist les cares, reconeixen el seu veí o veïna.. I gent amb uns perfils molt clars, crec que tenim persones que ens poden ajudar molt en tots els àmbits, amb grans coneixements i amb grans capacitats, però que, sobretot el que els valoro més, és la seva vàlua personal. Gent molt transparent, molt sincera, que s’arremanga i que quan la gent els veu, diu ‘no tinc cap dubte d’aquesta persona’. Crec que aquest és l’esperit i, a més, il·lusionant perquè crec que en els projectes hi ha com inèrcies positives i el que compartim tot l’equip de Junts per Taradell és que estem en una inèrcia positiva. No sé en què es transformarà això en clau electoral, ni en vots, ni si aconseguim transmetre aquesta inèrcia positiva…

Hi ha il·lusió i ganes. M’he trobat amb coses com tenir un projecte en el programa electoral i a mi m’ha agradat anar a parlar, prèviament amb la majoria de gent que els afecten els projectes perquè no el vegin per escrit sense haver-ne parlat… L’altre dia em vaig trobar amb un cas que quan li vaig per proposar, m’obre un calaix i em treu una llibreta que portava el títol del projecte que li estava dient. I em va dir ‘això fa tres anys que ens ho vam començar a mirar, però ha quedat aparcat en aquest calaix, em sorprèn que ara em diguis que heu pensat en això’. Llavors és quan t’emociones una miqueta perquè dius no anem tan mal encaminats.

“No s’ha de cometre el gran error que tenen els governants a vegades, d’oblidar que et deus a la teva població. El que no pots fer quan tens els seus vots és donar-los l’esquena i fer la teva”

7- Aquests dies esteu insistint en escoltar, que la gent us vingui a conèixer i a parlar… Aquesta serà la base si governeu?

Ha estat la base de la nostra oposició. Quan em deies abans què he après, he après això. No hem hagut de governar i, per tant, ens hem pogut dedicar molt més a entendre que la gent el que vol és ser escoltada, trobar-te pel carrer, picar-te l’esquena i dir-te ‘escolta noi..’. D’aquí ve l’eslògan de la nostra campanya ‘Ara que et veig… et dic això i et dic allò’. Tornant al principi, de què m’ha servit aquests quatre anys. Doncs per entendre que això ha de ser la base i que quan estiguem governant això no hem d’oblidar-ho. Aquesta serà la base i el programa electoral porta alguns punts que parlen d’això, d’entendre i no cometre el gran error que tenen els governants a vegades, d’oblidar que et deus a una única cosa, a la teva població. Per tant, el que no pots fer quan tens els seus vots és donar-los l’esquena i fer la teva. No és aquesta la idea.

8- Quines seran les prioritats o reptes destacats que voldreu afrontar en el proper mandat?

Un programa electoral és molt extens i encara quan l’envies a impremta, penses ostres aquests dos temes els hauríem d’haver posat. Hem intentat endreçar-lo una mica en cinc entorns. Entre ells, seguim pensant que cal un ens que gestioni tot el model esportiu de Taradell. Fa quatre anys anticipàvem que veiem molt proper el venciment de la vida útil del Parc d’Esports. Qualsevol persona pot recuperar el programa electoral. I estem a les portes d’unes eleccions en què ens ha picat als dits el Parc d’Esports i ens ho ha fet quan ja hem apostat per una altra inversió a Taradell que és el segon pavelló. Ara ens trobem que tot s’ha de fer. Seguim insistint molt en aquest ens esportiu que ha de gestionar tant l’EAS com el Parc d’Esports com molts altres equipaments.

També insistim molt en el tema que les subvencions s’han d’anar a buscar, perseguir i aconseguir. Ha estat una legislatura en què s’han aconseguit subvencions en la línia del Fons Next Generation, de transformació en lluminària, de millores en temes de fotovoltaiques… perquè estem en aquesta era i perquè tots els ajuntaments s’han pogut beneficiar d’això. Però, a part d’aquestes, n’hi ha moltes més i les hem d’aconseguir totes, fins a l’últim cèntim ha de venir a Taradell.

També podria parlar d’una aposta de dos àmbits, que poden semblar contradictoris, per la digitalizació… Però també hem copsat per la gent que se’ns ha acostat que la digitalització ha d’anar per una banda, però no podem oblidar també la comunicació en paper per a certes coses. Per exemple, em comentaven els veïns ‘és que no sé mai, abans informàveu de quin dia havia de treure les escombraries i ara escolta no hi ha manera de saber-ho perquè nosaltres no anem a les xarxes socials’. Comunicació en paper se’n fa, però no s’aprofita per comunicar certes coses. Per tant, hi ha d’haver aquesta doble vessant.

Podria parlar de més temes. Insistim en el programa de la futura guerra de l’aigua. Crec que l’èxit d’un ajuntament és planificar a llarg termini i és evident que l’aigua ens portarà guerra, i al programa definim com creiem que ha de ser el futur de la gestió de l’aigua a Taradell.

“En aquestes eleccions crec que han canviat els vents que ens bufaven en contra o potser que bufaven a favor de la nova candidatura el 2019”

9- Tots destaqueu que Taradell fa goig. Però hi ha alguna qüestió urgent que necessiti afrontar el municipi? 

Quan diem que Taradell fa goig i ens n’omplim la boca és perquè no només ho diuen els taradellencs, també ho diuen els osonencs. Per això, crec que en fem bandera.

Crec que Taradell no està mancat o no li falta cap necessitat bàsica. Justament fa goig perquè té moltes necessitats bàsiques i, fins i tot, alguna complementària que ja estava coberta. Parlo de necessitats generals. És lògic que cada veí pot entendre que aquella vorera de davant de casa seva que està xafada és la necessitat més bàsica i essencial per a ell. Hi ha moltes coses petites per arreglar que per certa gent poden semblar bàsiques. Però com a municipi no. Crec que una de les línies importants és el tema educatiu a Taradell. Sempre hem portat com a bandera que tenim un model amb institut i batxillerat, però hi ha una qüestió que fa molt temps que se n’està parlant i al programa electoral portem que és la formació professional. Molts estudiants d’aquí a Taradell quan arriben a batxillerat o 4t d’Eso, aquí es queden. I si a Taradell som bandera en moltes coses, perquè no en la formació professional. Perquè no comencem a parlar, de que puguin tenir una altra sortida aquí a Taradell… i perquè parlo d’això, doncs perquè potser alguna de les coses que es parla molt és que els joves aquí a Taradell tenen alguna mancança. Mancança d’oci, d’accessibilitat a l’habitatge, de formació professional a Taradell o alguna altra branca d’estudis que no sigui batxillerat… Per tant, si jo hagués de dir quin és aquell segment, aquella necessitat bàsica que no acabem de tenir del tot ben coberta diria potser hem de mirar el model de joventut i el què li estem oferint. Amb això no vull dir que és fàcil de cobrir. Dic que potser és el tema que hauríem de posar sobre la taula i potser la conclusió que treiem és que el que tenim ja és molt més que el que tenen altres municipis. Però això no vol dir que no hi haguem de lluitar.

10- Quatre anys després, tot i la presència del PP, sou les mateixes candidatures i candidats. Què creus que ha canvait?

Crec que han canviat els vents que ens bufaven en contra o potser que bufaven a favor de la nova candidatura. Crec que en aquests eleccions, molts dels inputs que hi havien externs no hi són i que, per tant, juguem en un terreny neutral. A les últimes eleccions van enganxar un dels millors moments que tenia l’equip d’ERC a Taradell, perquè van saber construir aquell millor moment. No els trec el mèrit. Un bon moment del partit que representava aquella llista electoral respecte a les hores baixes que passava el nostre partit, o què érem en aquell moment que no sabíem gaire on navegàvem. També unes ganes de la famosa paraula ‘Canvi’, que a vegades algú m’agradaria que definís què vol dir canvi perquè, al final, totes dues candidatures canviàvem de líder. Per tant, era un canvi segur tant en un cantó com en l’altre. Tots aquests inputs que hi havia, crec que aquesta vegada s’han neutralitzat. Ara ja no és una qüestió d’un govern nou, perquè ja s’ha vist com governen. En el fons, els nous a governar en tot cas seríem nosaltres… Crec que el moment polític, també ha neutralitzat una mica la base i no hi ha una eufòria per cap dels dos partits. Malauradament crec que no hi ha una eufòria per la política en general. Tots els inputs que hi havia s’han neutralitzat i anem a un terreny en què ens enfrontem a les eleccions d’una manera més neutral.

11- Demana el vot. Per què creus que els taradellencs i taradellenques us haurien de votar?

Jo els demanaria que ens donin l’oportunitat. Que confiïn en nosaltres i ens donin l’oportunitat de demostrar que allò que diem, podem fer-ho. A les últimes eleccions no vam perdre perquè la gent dubtés que allò que dèiem ho podíem fer. Sinó perquè van donar el vot d’oportunitat a l’altra opció política. Doncs, aquest cop els hi demanem nosaltres. Els diem que venim a fer això, que complim, tenim un equip que ens coneixeu, que no deixem les coses a mitges, que no venem fum… Per tant, doneu-nos l’oportunitat aquest cop de poder-vos-ho demostrar. I encomanar-nos d’aquest espiral positiu que me n’orgulleixo de senitr amb aquest grup i de dir ‘crec que ara és el nostre moment’, ara és el moment que les propostes que fem al programa electoral, les creiem de debò, no anem a parlar per parlar… i realment som conscients de que el que es diu s’ha de poder fer. Per tant, que ens donin aquest cop l’oportunitat a nosaltres i tenim moltes ganes de demostrar que tot allò que portem tant de temps dient, som aquí per fer-ho.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments