Inici Actualitat Crítica literària: ‘Butsenit d’Urgell’ de Jordi Corbera

Crítica literària: ‘Butsenit d’Urgell’ de Jordi Corbera

0
COMPARTIR

Títol: Butsenit d’Urgell

Autor: Jordi Corbera (Sant Adrià del Besòs)

Editorial: Calambur/Xandri

Any: 2022

Pàgines: 482

Llengua: català

Preu: 22,00 €

Sinopsi: Som el 1994. El Roger condueix rumb a Butsènit d’Urgell, un petit nucli de 300 habitants situat a la Noguera. Fuig del seu passat, només busca evadir-se i escriure envoltat de natura. Allà l’esperen el Joan i l’Eulàlia, un matrimoni que lluita pel somni de construir un allotjament rural. La promesa de tranquil·litat vola pels aires en pocs minuts, els que passen des que el Roger i el Joan es coneixen al bar del poble fins que presencien un assassinat a la vista de tothom. La mort del Jaume Porta, un dels dos germans més poderosos del poble, desencadenarà un caos que portarà al límit la vida de tots els protagonistes. Enmig d’una boira persistent, l’assassinat d’una adolescent aquella mateixa nit farà aflorar enveges i rancúnies cuinades a foc lent durant anys. La guàrdia civil es veurà desbordada, incapaç de controlar un vast territori on la violència seguirà estenent-se i on tothom té coses a amagar.

Crítica literària (Núria Martínez): Viatgem en el temps fins al 1994 i ens situem en el moment en què en Roger arriba a Butsènit d’Urgell. Fuig de Barcelona, del seu passat i dels seus fantasmes i busca evadir-se escrivint en un paratge idíl·lic envoltat de natura.

L’arribada d’en Roger està marcada per la tragèdia, fa pocs minuts que és al poble quan presencia una baralla entre els germans Porta que desemboca en la mort d’un d’ells, en Jaume.

Poques hores després la filla adolescent d’en Joan Porta apareixerà morta i brutalment mutilada. A partir d’aquí els fets s’aniran esdevenint i complicant per moments.

Seguirem les indagacions de la Guàrdia Civil per tal d’esclarir els fets de la mort de la jove Alba, però els agents es veuran superats per l’extrema violència dels fets, la complexitat del territori i l’atmosfera pertorbadora que l’envolta, així com les complicades relacions humanes dels habitants de la població.

Jordi Corbera ens presenta una novel·la a ritme de thriller amb certs tocs de terror, amb escenes d’una cruesa i una brutalitat extremes, on no escatima detalls, sense caure en la morbositat; també hi ha tocs de romanticisme, sense ser ensucrats.

Ens descriu un vast territori on la violència s’estén sense aturador, on les mentides i les mitges veritats són la tònica general. On els herois i els antiherois són una mateixa persona i on ningú és qui sembla ser i tothom amaga algun secret i on els fets del passat són el detonant de les tragèdies del present.

Una primera obra que conté tots els ingredients d’una bona novel·la negra: assassinats, intriga violència, sexe, mentides, enganys… Una atmosfera inquietant, fosca, un entorn bucòlic que no ho és tant com sembla i uns personatges moguts per les rancúnies, els odis i la set de venjança.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments