Inici Actualitat Una mare d’un alumne de l’Escola El Gurri inicia una campanya de...

Una mare d’un alumne de l’Escola El Gurri inicia una campanya de micromecenatge per poder editar un conte infantil sobre els arxius

0
COMPARTIR

Núria Cañellas, vigatana i mare de dos alumnes de Primària (un d’ells de l’escola El Gurri de Taradell i l’altre de la FEDAC Vic), ha iniciat una campanya de micromecenatge per fer realitat i poder editar un conte infantil al voltant de la feina que fan els arxius.

Núria Cañellas va liderar durant 16 anys l’arxiu de la UVic-UCC, nascut el 2004, i en fa tres que treballa a la Universitat de Barcelona on actualment és la cap de l’Oficina de l’Arxiu Històric i Patrimoni Documental. La seva experiència durant més de 20 anys en el món dels arxius l’ha portat a tirar endavant aquest projecte.

El conte pretén que els infants puguin conèixer la realitat dels arxius i què són. Està ambientat a la Plana de Vic i recrea la visita que fan un grup d’alumnes de l’Escola rural El Gurri de Mont-Rodon a l’arxiu universitari vigatà. Un cop allà l’alumnat i el mestre que els acompanya descobriran què és un arxiu universitari, quina documentació conserva i la feina dels arxivers i arxiveres en preservar i difondre la memòria història. “Feia uns anys que tenia aquesta idea al cap fins que vaig tenir la sort de retrobar-me amb l’Anna, amb qui havíem estudiat juntes Humanitats a la UAB. De seguida es va engrescar amb el projecte.”, afirma la Núria. Explica que els seus fills alguna vegada havien vist els espais on treballava d’arxivera: “Recordo encara el petit de casa entusiasmat descobrint els passadissos del dipòsit de l’arxiu tot girant els volants dels armaris compactes on s’hi custodia la documentació, com si fos un petit tripulant explorant aquell gran univers! I a casa comentant a l’hora de sopar a què es dedica la mama a la feina i jo explicant-los de la importància de guardar bé la documentació al seu lloc i que les fotografies són evidència i testimoni del que un dia va passar i ens permeten ‘viatjar en el temps'”.

El conte compta amb il·lustracions de la mataronina Anna Domenich i també amb la cançó ‘Un arxiu és…’ del grup de la Guixa Afers Domèstics, que va cofundar amb el seu company en ple confinament. D’allà en va sorgir fa dos anys la cançó a partir de la seva experiència com a arxivera.

De moment, la campanya ja té coberta la meitat del finançament necessari per editar el conte. S’hi pot col·laborar en aquest ENLLAÇ on es pot conèixer la iniciativa i realitzar la prerserva del conte amb l’aportació econòmica.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments