Inici Actualitat Crítica literària: ‘Suïcidis S.A.’ de Mariló Àlvarez

Crítica literària: ‘Suïcidis S.A.’ de Mariló Àlvarez

0
COMPARTIR

Títol: Suïcidis S.A.

Autor: Mariló Àlvarez (Picassent, 1987)

Editorial: Crims.cat (Alreves editorial)

Any: 2022

Pàgines: 180

Llengua: català

Preu: 18,00 €

Premis: IX Premi Memorial Agustí Vehí de Tiana 2022

Sinopsi:La Queralt, psicòloga de formació, treballa al Centre d’Assistència al Suïcidi (C.A.S.) número dotze, un organisme adscrit a la Seguretat Social que regula les sol·licituds de suïcidi dels seus pacients. La seva tasca consisteix a valorar cada cas i actuar-hi en conseqüència, sovint administrant fàrmacs mortals a aquelles persones que reuneixen els requisits adequats per accelerar la seva mort: malalties terminals, depressions cròniques, traumes familiars… Tot plegat, molt senzill i higiènic, si no fos perquè un matí li cau a les mans un expedient inesperat, que l’obligarà a prendre decisions dràstiques i plantejar-se qüestions que afectaran seriosament la seva vida.

Crítica literària (Núria Martínez): L’obra amb caires futuristes i distòpics ens posa davant d’un dels afers més complicats de la societat actual: el suïcidi. El número de gent que es lleva la vida va augmentar arran dels mesos de confinament estricte de la pandèmia, fent que aquest fos el principal problema de salut pública i la primera causa de mort no natural al nostre país.

La crítica aferrissada a com la societat fa front als problemes de salut mental; a les grans companyies d’assegurances mèdiques i de retruc a les farmacèutiques és el moll de l’os d’aquesta novel·la.

La Mariló ens situa en un món postpandèmic on el suïcidi es controla i s’impulsa des dels C.A.S. (Centres d’assistència al suïcidi). Anar al C.A.S. i demanar per suïcidar-te és legal; fer-ho per contra pròpia, és il·legal, i a més a més es penalitza amb copioses multes econòmiques ( als parents del suïcida, està clar).

Quina és la diferència de suïcidar-se legalment o il·legalment? Al cap i a la fi, el final és el mateix. Com a societat quin valor donem a la nostra vida? Qui té la capacitat per decidir qui és apte per prendre’s una pastilla que li llevarà la vida, i qui no ho és? Realment és tan senzill com estar cansat de viure o tenir una depressió postvacances perquè s’accepti a tràmit la petició de manllevar-te la vida? Aquest i moltes altres són les preguntes que el lector es farà al llarg de la novel·la.

Una trama ben lligada explicada per un narrador en tercera persona que ens donarà el punt de vista de dues dones, la Queralt i la Lidia, dues formes diferents d’entendre els C.A.S i la seva feina. Dos personatges potents, amb els que la Mariló despistarà completament al lector, d’una manera elegant i creïble, fins a quasi al final.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments