Inici Actualitat Crítica literària: ‘Monumental’ de Jordi Colonques i Joan Canela

Crítica literària: ‘Monumental’ de Jordi Colonques i Joan Canela

0
COMPARTIR

Títol: Monumental

Autor: Jordi Colonques (Vila-real, 1976) i Joan Canela (Barcelona, 1974)

Editorial: Bromera

Any: 2023

Pàgines: 144

Llengua: català

Preu: 20,95 €

Premis: II Premi literari Novel·la i Falles de Cullera

Sinopsi: La inspectora Irene Castro i el subinspector Vicent Calabuig han d’investigar quatre desaparicions darrere de les quals podrien haver-hi uns assassinats. Entre altres, hi ha el regidor de Cullera, Àngel Peris, implicat en una trama urbanística. Les sospites de Castro apunten cap a Sergei Saujman, El Gat, un reconegut cap de la màfia russa, també vinculat al promotor immobiliari Francesc Mencheta, membre de la falla Nou Benimaclet. Mentre intenta lligar caps, la inspectora sent la sospitosa pressió del jutge Antonio Muriel, que els dona fins a l’endemà de Sant Josep per a tancar el cas. Ho aconseguiran abans que l’últim ninot es convertisca en cendra?

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Monumental’ escrita a quatre mans per en Jordi Colonques i en Joan Canela, és l’obra guanyadora del Primer Premi Novel·la i Falles de Cullera.

Ambientada a la setmana de la planta, entre Cullera, Dénia i València la novel·la i protagonitzada per un duet policial que roba el cor al lector: la inspectora Irene Castro i el subinspector Vicent Calabuig. La descripció que d’ells fan els autors és memorable. Ella malcarada. Ni entén ni li agraden les Falles i tot el que les envolta; ell ningú entén com ha arribat on a subinspector «Era un gandul, massa i tot per als estàndards de la policia» i sobretot un enamorat de les Falles i el seu sarau.

Aquesta parella d’investigadors, que són la cara i la creu en tots els sentits, són els encarregats d’investigar quatre desaparicions, quatre suposats assassinats, entre els quals es troba Àngel Peris, regidor d’urbanisme de Cullera. Castro sospita que darrere les desaparicions podria haver-hi Sergei Saujman, ‘el gat’, un reconegut cap de la màfia russa que té certes vinculacions amb Francesc Mancheta, promotor immobiliari i membre de la falla de Nou Benimaclet.

Castro i Calabuig no ho tenen fàcil, el jutge encarregat del cas no està gaire per la labor i només els dona cinc dies per tancar el cas.

Assassinats, falles imponents, màfia russa i els seus llargs tentacles, promotors immobiliaris sense gaires escrúpols, regidors d’urbanisme desapareguts… són els components d’aquesta novel·la escrita a ritme de mascletà i amb un final sorprenent on els ninots i les falles seran els grans protagonistes.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments