Inici Actualitat Crítica literària: ‘Joc de màscares’ de Jaume Arasa

Crítica literària: ‘Joc de màscares’ de Jaume Arasa

0
COMPARTIR

Títol: Joc de màscares

Autor: Jaume Arasa (Tortosa, 1991)

Editorial: Stonberg Editorial

Any: 2022

Pàgines: 318

Llengua: català

Preu: 20,00 €

Sinopsi: L’Alegna Carbó, una jove periodista de Barcelona, està fent un reportatge sobre Xavier Pubilla, un empresari molt important i d’èxit del món de la confecció i de la moda, provinent del Maresme. En una festa de la Setmana de la Moda de Milà, on l’Alegna havia estat enviada per informar de l’esdeveniment, fa unes fotografies de l’empresari amb un altre individu. Arran d’això, rep una forta pallissa per tal de robar-li el mòbil i fer desaparèixer les imatges enregistrades. Ella intueix que darrere d’això hi ha alguna cosa fosca i decideix seguir investigant.

Pocs dies més tard, en tornar a Barcelona, Xavier Pubilla és brutalment assassinat a casa seva. A partir d’aquest fet la investigació de l’Alegna, en col·laboració de vegades amb el sergent Favà i la caporal Armengol dels Mossos d’Esquadra, pren un altre caire. Es comencen a descobrir connexions insospitades amb crims antics, relacions amb la delinqüència organitzada, el tràfic de drogues, la prostitució, la corrupció política o amb l’orientació sexual de les persones.

Els fets es desenvolupen en diversos indrets: principalment a Barcelona i el Maresme, però també a Milà i a les Terres de l’Ebre.

Crítica literària (Núria Martínez): A les primeres planes ja ens trobem amb el quid de la qüestió: l’assassinat d’en Xavier Pubilla. Tot seguit fem un retrocés en el temps que ens explica que és el que ha succeït per arribar a la mort de l’empresari i després tornaren a l’actualitat per posar llum a les ombres. Sembla complicat, oi? Doncs, o ho és. En Jaume comença tots els capítols situant-nos tat geogràficament com temporalment, de manera que sempre sabem on som i en quin moment ens trobem.

Clar que no tot és tan fàcil i planer, i per arribar a saber que ha succeït haurem de seguir els passos de l’Alegna Carbó, una periodista entestada a destapar els draps bruts de l’empresari i les investigacions que portaran a terme el sergent Favà i la caporala Armengol dels Mossos d’Esquadra. Tots tres es trobaran amb una trama d’aquelles que no tenen un pam de net: drogues, assassinats, prostitució, corrupció, màfies sèrbies… Per o parlar de la doble moralitat de segons quins personatges… Per sucar-hi pa!

Molts són els personatges que surten a la palestra, molts els fils a seguir, però com en un bon trencaclosques al final tot va encaixant a la perfecció i res queda deslligat. El ritme és ràpid a estones i s’alenteix en altres, fet que frena una mica la lectura, però de seguit tornes a agafar pistonada.

L’Alegna, la protagonista destacada, ens parlarà en primeríssima persona, mentre que per la resta de situacions i personatges ens trobem amb un narrador omniscient que ens va guiant pels racons més foscos de l’ànima humana. I és que estem davant d’una trama molt fosca on la set de sang i venjança està molt present.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments