Inici Actualitat Crítica literària: ‘Les altres mares’ de Laia Aguilar

Crítica literària: ‘Les altres mares’ de Laia Aguilar

0
COMPARTIR

Títol: Les altres mares

Autor: Laia Aguilar (Barcelona, 1976)

Editorial: Columna

Any: 2022

Pàgines: 272

Llengua: català

Preu: 18,90 €

Sinopsi: L’Emma està embarassada de vuit mesos quan s’enfronta a la pèrdua inesperada del seu fill. Ho tenia tot preparat: l’habitació del nen, la robeta, les joguines… i totes les il·lusions del món.

La Jhanet ha estat criada per l’àvia a Bolívia mentre la mare emigra a Europa per treballar en el servei domèstic. Amb quin­ze anys, és ella qui decideix creuar l’oceà per retrobar la mare que tant necessita i que pràcticament no coneix.

La Natalka és insegura, i se sent molt desprotegida sense familiars propers. Viu atrapada en una relació abusiva amb un home violent que la pressiona perquè faci de ventre de lloguer sense que ella n’estigui gaire convençuda.

Crítica literària (Núria Martínez): La Laia Aguilar ens posa davant tres dones, de fet quatre, tres històries que res tenen a veure entre ells tot i que tenen un nexe en comú: la maternitat.

L’Emma, la Jhanet i la Natalka són les protagonistes d’aquesta història, potser més ben dit: d’aquestes històries. Cada una d’elles en el seu món, en el seu univers que res té a veure amb el de les altres dues. Amb el seu dolor, aquest sí que en part és compartit, les seves misèries i els seus encerts.

L’Emma, primera per ordre d’aparició, ens posa al davant d’un dels temes més complicats que pot afrontar una dona: la pèrdua d’un fill. Si aquest fet ja és … (poseu l’adjectiu que vulgueu), la pèrdua d’un fill nonat com és el seu cas, és a més a més de dolorós un tema tabú en una societat que no reconeix aquests infants ni tampoc el dolor de les seves mares. L’Emma ha de parir al seu fill mort i fer front aquesta rocambolesca situació.

La Jhanet abandona Bolívia i a la seva àvia, per volar fins a Barcelona i retrobar-se amb l’Eli, la seva mare, qui resulta ser tot l’oposat al que ella esperava i a qui no reconeix com a tal. Se sent abandonada i defraudada per l’Eli, qui sembla estimar més als fills dels altres que a la seva pròpia filla, o almenys així ho percep la Jen.

La Natalka es veu abocada a fer de mare de lloguer per les ‘pretensions d’en Vasyl, la seva parella, qui només vol pujar d’estatus social a costa del que sigui: d’ella. Ser mare, per no ser-ho, perquè de la teva maternitat en gaudeixi una altra dona, allunyar-te de l’ésser que portes dins, no crear vincles… És així de fàcil? Aquesta és la tessitura en la qual es veurà aquesta jove Ucraïnesa.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments