Inici Actualitat Crítica literària: ‘Quan la boira ens cobreixi’ de Ramona Solé

Crítica literària: ‘Quan la boira ens cobreixi’ de Ramona Solé

0
COMPARTIR

Títol: Quan la boira ens cobreixi

Autor: Ramona Solé (Lleida, 1968)

Editorial: Llibres del Delicte

Any: 2022

Pàgines: 171

Llengua: català

Preu: 13,90 €

Sinopsi: La Nora s’acaba de traslladar amb la seva família a un barri nou, on encara no té amics. De tant en tant puja al terrat de l’edifici on viu per desconnectar de la universitat i de la feina. Allà coneix la Daniela i el Bruno, que no saben si confiar en aquella noia que sembla que els espiava.

Les sospitoses desaparicions d’alguns veïns del barri faran que la Nora convenci la Daniela i el Bruno per investigar qui i què hi ha darrere de tot. I buscaran la cooperació d’un altre amic que, a canvi, els demana que esbrinin la procedència d’uns sobres misteriosos que algú li deixa a la taquilla de l’institut. Aconseguiran resoldre els misteris sense sortir-ne escaldats?

Crítica literària (Núria Martínez): Aquesta és la primera incursió de la Ramona Solé en la literatura juvenil. I ho fa amb una història amb un rere fons de crítica social amb un tema que, desgraciadament, està a l’orde del dia: la gentrificació. Aquest no és l’únic tema espinós al qual la Ramona fa referència, així també ens trobarem davant actituds racistes.

Tenim a tres protagonistes, la Nora, en Bruno i la Daniela que se’ns presentaran en els primers capítols i que ens tornaran a parlar en primera persona al final del llibre, per exposar-nos les seves conclusions. Tres personatges que l’autora ha treballat molt bé, tres joves d’avui en dia amb les seves diferències, els seus problemes i les seves inquietuds, tres adolescents com molts dels que nosaltres coneixem.

Els tres joves es coneixen al terrat de l’edifici on viuen i que uneixen forces per ajudar a uns avis que són extorsionats i enganyats per tal que abandonin l’edifici de renda baixa on viuen.

En les seves investigacions per tal d’esbrinar que ha passat amb l’Amèlia i el senyor Gotard i ajudar a les germanes Oller, comptaran amb l’ajut d’en Badou, company d’institut de la Daniela i un dels nois que rep les missives de caràcter racista, i els seus germans. Els joves també intentaran esbrinar qui envia els anònims, a en Badou i a altres estudiants del centre, sempre dins de sobres de colors llampants.

Està clar que tots sols no podran fer front a cap de les dues investigacions i és per això que la Daniela avisa al cosí de la seva mare, el caporal dels mossos Adrià Brossa, un vell conegut de tots aquells que vàrem llegir l’última novel·la de l’autora, ‘Bisturi’

La Ramona ens presenta una novel·la fresca, protagonitzada per tres amics que volen canviar el món, en especial la Daniela, una jove aficionada a la moda i que té síndrome de Down, donant així visibilitat a un col·lectiu que moltes vegades passa desapercebut o no és prou valorat en les seves capacitats, que són moltes.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments