Inici Actualitat Crítica literària: ‘La drecera de Caïm’ de Sílvia Mayans

Crítica literària: ‘La drecera de Caïm’ de Sílvia Mayans

0
COMPARTIR

Títol: La drecera de Caïm

Autor: Sílva Mayans Gómez (Barcelona, 1969)

Editorial: Pagès editors

Any: 2021

Pàgines: 266

Llengua: català

Preu: 20,00 €

Premi: XXX Premi Ferran Canyameres de novel·la 2021

Sinopsi: Corre l’any 1978. Mentre a Espanya es redacta la nova Constitució, a Vall-de-Roures desapareix l’alemany Franz Brühler, un ecologista solitari que mira de fer-se un lloc en aquest entorn rural. L’Elíades Bel aparca la feina de fotògraf durant uns dies per seguir el rastre del desaparegut i escriure un reportatge que provoqui sensació. La investigació, però, fa un gir de cent vuitanta graus quan apareix una fossa comuna a pocs quilòmetres del poble. Estan relacionats els dos fets? Què havia anat a fer el Franz Brühler a la comarca, realment? Per què la Guàrdia Civil es vol desentendre de les investigacions? En una terra de cruïlla entre Tarragona, Terol i Castelló, on la modernitat es resisteix a arribar i els costums i les rancúnies es transmeten de pares a fills, la Sílvia Mayans aborda un cas de desaparicions i crims durant el qual descobrirem que la pell de la història és molt fina i com són de recents les ferides provocades per una guerra que va tenir lloc quaranta anys enrere.

Crítica literària (Núria Martínez): Ens retrobem per tercera vegada amb l’Elíades Bel, el fotògraf que vàrem conèixer a ‘Cap llàgrima sobre la tomba’ i ‘Cendra’.

Aquest cop l’Elíades s’ha cassat amb la seva xicota, la Susi, i és pare del petit Dídac.

Ens retrobem amb tot l’elenc de personatges que ja coneixem de les anteriors novel·les: En Margallo, la Juanita, l’Estrada, en Ruperto…

Els fets son relatats el protagonista, molts anys després de que succeïssin:  Ens situem el 1978, en Franz Beühler, un alemany establert a Vall de Roures, ha desaparegut. Molts pensen que ha tornat a la seva terra, però quan el seu cotxe, un Mehari de color taronja apareix flotant a les aigües del riu Matarranya s’obren un munt d’interrogants.

L’Elíades s’endinsarà en la investigació de la desaparició de l’alemany a qui l’uneix una especial amistat. A més te l’encàrrec d’escriure un reportatge dels fets per la revista ‘España en directo’.

Tot es complica encara més quan trobem amb una fossa comuna a pocs quilòmetres del poble. La troballa crea malestar entre els veïns de la zona i la guardià civil es mostra reticent a seguir amb les investigacions.

La implicació d’en Bel en la investigació farà que posi en perill a la seva família. Tot i que li servirà per saber quelcom més sobre el seu pare, de qui ho desconeix quasi tot, i entendre el perquè de la seva desaparició quan ell era un marrec.

La Sílvia Mayans ens torna a costar als fets succeïts durant la guerra civil, en una zona durament castigada. On les ferides obertes per aquells fets encara continuen sagnant. Tot i els anys que han passat, hi ha coses que no es perdonen tan fàcilment i els greuges i les rancúnies ens transmeten d’una generació a l’altra com un legat a salvaguardar.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments