Inici Actualitat Crítica literària: ‘Silenci al fiord’ de Gemma Romeu

Crítica literària: ‘Silenci al fiord’ de Gemma Romeu

0
COMPARTIR

Títol: Silenci al fiord

Autor: Gemma Romeu

Editorial: Universitat Autònoma de Barcelona

Any: 2021

Pàgines: 225

Llengua: català

Preu: 15,00 €

Premi: XXVII Premi de novel·la Valldaura ‘Memorial Pere Calders’ 2021

Sinopsi: L’anciana Gladis Terttuu es veu obligada a deixar de cuidar el seu esplendorós jardí quan l’Arla, una nena espantada, ferida i mig despullada, irromp per sorpresa a casa seva. No coneix d’on ve ni què li ha passat, només sent una necessitat irrefrenable de protegir-la com si fos la seva pròpia filla. Sense saber per què, la nena s’escapa poc després sense deixar rastre. A partir d’aquí, l’Arla lluitarà amb totes les seves forces per no caure a les urpes cruels i llefiscoses d’algú que la persegueix. Mentrestant, la Gladis haurà de recórrer a l’única persona que la pot ajudar, un policia jubilat que va ser el seu primer amor de joventut. Junts desenterraran secrets del passat i iniciaran una investigació que podria revelar la punta de l’iceberg d’una xarxa il·legal de segrestos de menors i que podria involucrar la misteriosa nena perduda. Dependrà del coratge d’elles dues que els seus camins es tornin a trobar, al cor d’una Noruega on els fiords poden ser tant un oasi de placidesa com el més horrorós dels inferns.

Crítica literària (Núria Martínez): La Gladis Tertuu es troba en el seu jardí —la nineta dels seus ulls i el lloc on passa hores i hores cuidant de les seves flors i plantes— amb l’Arla, una nena espantada i ferida. No sap d’on ve ni que l’hi ha succeït, però la bona dona no dubta a fer-se’n càrrec d’aquella criatura desvalguda i acollir-la a casa seva. La nena tampoc és que parli gaire, però si està clar que té molta por, especialment d’algú anomenat Mikhaïl.

La convivència de totes dues no dura gaires dies, ja que la nena s’escapa de casa la Gladis. A partir d’aquí haurà de lluitar amb totes les seves forces per no caure en mans del seu perseguidor. Per contra la Gladis no es quedarà de braços plegats i buscarà ajuda en un vell amic: un policia jubilat.

La novel·la està dividida en dues parts molt diferenciades, entre totes dues hi ha un any de diferència. A la primera part anirem coneixent a tots els personatges, veurem els esforços de l’Arla per no trobar-se amb el seu perseguidor i els de la Gladis per retrobar-se amb la nena.

Serem partícips de la doble cara d’alguns dels protagonistes, que en adonar-se del seu error faran mans i mànigues per corregir-lo. Sabrem la decepció que significa que els amics no et creguin i posin en dubte la teva estabilitat emocional; i coneixerem el dolor que se sent quan perds a qui estimes més que a la teva pròpia vida.

El misteri i la tensió seran present al llarg de tota la història. Dos elements que l’autora sap dosificar molt bé per mantenir al lector enganxat a una trama que ens mostrarà els dos pols més oposats de l’ésser humà: per una banda, la crueltat i la foscor que envolta a les desaparicions d’infants; els matrimonis concertats de nenes que han estat separades dels seus pares per la força. I, per altra banda, veurem el poder de l’amistat i la confiança, capaces d’obrir-se pas en el medi més hostil.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments