Inici Actualitat Crítica literària: ‘Porcs’ de Jordi Santasusagna

Crítica literària: ‘Porcs’ de Jordi Santasusagna

0
COMPARTIR

Títol: Porcs

Autor: Jordi Santasusagna (Cardona, 1971)

Editorial: Crims.cat

Any: 2021

Pàgines: 228

Llengua: català

Preu: 18,00 €

Sinopsi: Matallops és un petit poble de gairebé cinc-cents habitants, situat a la falda de la cinglera del Prepirineu. El 1992, concretament el mateix vespre de la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, hi arriba l’Andreu Massot, més conegut com el Quisca, un agre i brut matador de porcs que viu en una masia vella i deplorable i que acaba de tornar de Cuba acompanyat de la seva esposa, la Maylin. Però la vida de l’Andreu a Matallops és tan primitiva que la pobra noia no hi pot passar ni una sola nit. Aquesta serà l’última desgràcia que el dèbil enteniment del Quisca podrà suportar.

Mentrestant, el seu germà gran torna inesperadament després de més de cinquanta anys de no saber-ne res, i junts porten a terme una sèrie de venjances despietades pels greuges que ha patit la família des de la Guerra Civil, temps en què el gran dels Massot es va emboscar per no haver d’anar a la guerra.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Porcs’ ens apropa a la població de Matallops, situada a la falda de la cinglera dels Urpins. Un lloc imaginari que l’autor enclava a la comarca del Berguedà.

L’acció principal se’n marca en 1992 durant la celebració de les olimpíades de Barcelona. L’autor jugarà amb els salts temporals per anar donant forma a la seva narració. I si bé, inicialment ens situem en 1810 amb la mort de mossèn Urpia, després anirem pivotant de l’any 1992 als anys de la guerra civil i la postguerra. El prefaci serveix per posar-nos en context sobre la llegenda dels Urpians que tindrà un paper fonamental en la trama.

El protagonista, l’Andreu Massot, en Quisca, és tot un personatge. Brut i deixat, és el millor fent embotits, especialment botifarres i bulls. Ha concertat un matrimoni amb una cubana, la Maylin qui no aguanta ni mitja hora a casa seva i l’abandona la mateixa nit que arriben a Matallops. Al mateix temps, en Pere Massot torna al poble d’incògnit: va marxar fa més de cinquanta anys i ningú ha tornat a saber-ne res. I és aleshores quan certs personatges de Matallops comencen a desaparèixer fent anar de corcoll a la població i a la Guàrdia Civil i atreuen l’atenció de l’Ignasi Flores, un estrafolari periodista.

Diuen que de porc i de senyor se n’ha de venir de mena i això queda prou clar en aquesta novel·la. El títol tampoc és causal, ja que ens mostra tots els tipus de porcs haguts i per haver: Quisca és un matador de porcs professional, amén de ser la persona més poc higiènica del món i moralment, diguem que deixa força a desitjar.

‘Porcs’ ens mostra les misèries humanes, el perill de revelar secrets que venen de lluny i que un cop veuen la llum poden tenir greus i inabastables conseqüències. Ens fa un retrat d’una sèrie de personatges que només poden trobar a certs pobles: aquells on la població és reduïda i tothom coneix a tothom i el que no sap s’ho inventa.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments