Inici Actualitat Crítica literària: ‘Els bons fills’ de Rosa Ribas

Crítica literària: ‘Els bons fills’ de Rosa Ribas

0
COMPARTIR

Títol: Els bons fills

Autor: Rosa Ribas Moliné (El Prat de Llobregat, 1963)

Editorial: Capital Books

Any: 2021

Pàgines: 352

Llengua: català

Preu: 19,50 €

Sinopsi: Que en una empresa hi treballin un matrimoni i els seus tres fills no seria estrany sinó fos perquè es tracta d’una agència de detectius i la barreja familiar i professional els porta sovint al límit. Ara són dies tranquils per a l’agència, amb alguns casos rutinaris al barri barceloní de Sant Andreu. Fins que un dia sol·licita els seus serveis un matrimoni que vol saber per què es va suïcidar la seva filla adolescent. Aquesta investigació canviarà la vida dels Hernández per sempre. Descobriran que la noia portava una doble vida i voldran portar les investigacions fins al final, sense imaginar el preu que hauran de pagar.

Crítica literària (Núria Martínez): Segon llibre protagonitzat per la família Hernández-Obiols i la seva agència de detectius, els vàrem conèixer a ‘Un assumpte massa familiar’

Són una agència de barri, de Sant Andreu, una família coneguda per tothom: Mateo el cap, el pare, que farà el que faci falta per tirar endavant la família i l’agència; Lola la mare, amb les seves llums i totes les seves ombres, un personatge peculiar, malalt, depressiu, alcohòlic, però amb una clarividència que fa feredat; Nora, Amàlia i Marc, els tres fills, no sempre acord amb les decisions paternes, però acatant-les, són uns bons fills. L’empresa té una premissa clara: ‘ a la família no se la investiga’, però algú no farà cas i destaparà la capsa dels trons.

Aquest cop els cau la investigació del suïcidi de la Martina, una nena, només catorze anys, amb uns pares que semblen saber més del que expliquen, que s’amaguen el que saben i que en un moment decideixen que no volen saber més i paren la investigació sense arribar al final. En Marc no ho assumeix i segueix endavant amb la complicitat de la Nora, enganyant, tots dos al seu pare i cap. Les coses es posaran molt lletges per en Marc i de retruc per a tota la família.

L’autora torna a posar sobre la taula temes que ja vàrem veure en la primera novel·la: les complicades relacions amb una persona amb problemes de salut mental i alcoholisme, la Lola; el mal que pot fer el silenci d’un dels membres de la família, la Nora, que no explica els motius de la seva marxa i el lloc on va ser i que fa còmplice d’aquest dolorós silencia a la seva germana, l’Amàlia, l’única que ho sap. La rivalitat entre germans per agradar als pares, més quan sents que ets invisible; i les complicades relacions inter generacionals. I especialment els secrets que tots i cada un dels membres de la família guarda sota pany i forrellat.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments