Inici Actualitat Crítica literària: ‘Policies’ d’Andreu Martin i Joan Miquel Capell

Crítica literària: ‘Policies’ d’Andreu Martin i Joan Miquel Capell

0
COMPARTIR

Títol: Policies

Autor: Andreu Martín (1949) i Joan Miquel Capell (Barcelona)

Editorial: Crims.cat

Any: 2021

Pàgines: 288

Llengua: català

Preu: 20,00 €

Sinopsi: Aquesta és una història de policies, protagonitzada pels Mossos d’Esquadra i ambientada en els convulsos temps de la Barcelona olímpica.

La tràgica mort d’una jove de catorze anys, Melody Coughran, filla d’un famós pilot de cotxes a Califòrnia, és el punt de connexió entre els membres de la Brigada Antidroga de la Policia Autonòmica catalana i la bòfia nord-americana en una investigació per desmantellar una xarxa de falsificació de medicaments. Per tal de resoldre el cas, els agents catalans col·laboraran amb el Lou Díaz, un atípic i extravagant investigador nord-americà i vell conegut del cos de Mossos, acabat d’arribar a la ciutat comtal. Una trama sobre el narcotràfic i el crim organitzat, però també sobre les males praxis mèdiques, les falsificacions de documents o la captació i tràfic de menors, on la violència i les persecucions frenètiques estan a l’ordre del dia.

Crítica literària (Núria Martínez): La mort de Melody Coughran, de només catorze anys i filla d’un famós pilot de cotxes americà, serà el detonant i punt de connexió entre els membres de la Brigada Antidroga dels Mossos d’Esquadra i la policia nord-americana per desmantellar una xarxa de falsificació de medicaments i tràfic de clenbuterol.

Els agents catalans col·laboraran amb el Lou Diaz, un atípic i extravagant investigador nord-americà i vell conegut del cos dels Mossos. La seva col·laboració és el pretext perfecte perquè els dos autors ens mostrin les diferències que hi ha entre la justícia espanyola i l’americana i la disparitat entre els mètodes de les dues policies a l’hora d’actuar.

Amb una trama paral·lela, on la Brigada de Menors es fa càrrec de la investigació de la desaparició d’una nena, filla d’una família burgesa, ens posaran darrere la pista del tràfic de menors.

La novel·la també posa en relleu els problemes dels mossos per accedir a segons quins tipus de formació especifica i els pals a les rodes que se’ls hi posava des de ‘los cuerpos de Seguridad del Estado’ (Policia Nacional i Guardia Civil)

I ens mostra escenaris poc vistos en novel·la negra: granges i escorxadors de vedelles, llocs on passa part de la trama del tràfic de clenbuterol, medicament fet servir en l’alimentació dels animals.

Tal com Joan Miquel Capell va comentar a la presentació del llibre, la novel·la intenta explicar com funciona la policia i que no tots els integrants del cos som borratxos depressius a punt de suïcidar-se, sinó que podem ser persones amb una vida i una família del més normal, com és el cas del narrador en primera persona, un sergent que ha de compaginar la seva feina amb la vida familiar i les ‘exigències’ de les seves dues filles adolescents. Narrador que els lectors de ‘Wad Ras’, la primera obra de Joan Miquel Capell, reconeixerem fàcilment.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments