Inici Actualitat Crítica literària: ‘Som uns pringats’ d’Empar Fernández

Crítica literària: ‘Som uns pringats’ d’Empar Fernández

0
COMPARTIR

Títol: Som uns pringats

Autor: Empar Fernández (Barcelona, 1962)

Editorial: Llibres del Delicte

Any: 2021

Pàgines: 139

Llengua: català

Preu: 12,90 €

Sinopsi: Em dic Rosendo Luppo i soc un pringat. Sempre ha estat així i és bastant probable que sempre ho sigui. A la meva edat ja n’he vistes de tots colors i, mancat de força i de coratge, he après a mantenir-me tan allunyat com puc dels problemes de tota mena. Això, molt sovint, significa no parlar ni riure amb ningú.

La feina del pare ens ha portat sovint a trasllats en diferents ciutats i a mi m’ha obligat a anar-me adaptant a diferents escoles. L’últim salt que hem fet ens ha portat a Barcelona i a mi a començar secundària en un institut nou. L’ambient és hostil, com sempre, i el meu nom és el motiu de totes les burles. Intento passar desapercebut, es tracta de sobreviure, però no ho aconsegueixo. Ara bé, a vegades, qui menys t’esperes en brinda un cop de mà.

Quan estàs cansat de ser la víctima cal ordir el pla perfecte per deixar de ser-ho i una bona colla de pringats poden ser la solució.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Som uns pringats’ és el cinquè títol de la col·lecció Delictes Juvenils i la primera incursió a la novel·la juvenil de l’Empar Fernández.

L’Empar aborda un dels temes més controvertits en l’àmbit dels adolescents i dels centres escolars: l’abús dels més forts sobre els, suposadament, més dèbils, sense que ningú hi faci res. Podem parlar de bulling, ho és, però sembla que aquest abús, almenys en part, és acceptat com a bretolades amb les quals poc si pot fer…

En Rosendo sap que és ser el nou de la classe, el nou del curs. Ho ha viscut diverses vegades i ho odia amb totes les seves forces. La feina del pare fa que cada poc temps hagin de canviar de ciutat, començar de nou. I per a ell no és gens fàcil, té assumit que és un pringat que serà diana dels ‘xungos’ sense que pugui fer-hi res. No és l’únic i a vegades això és un consol.

L’Empar ens dibuixa una colla de nois noies força versemblants, amb problemàtiques que tots coneixem i que són el pa de cada dia als instituts. En Rosendo i la seva amiga Eli són adolescents com molts dels que coneixem, amb problemes típics de la seva edat i del seu perfil baix.

L’Ivan i en Rubèn, l’altra cara de la moneda. Els collonuts, els aprofitats. També tots coneixem nanos del seu perfil.

No només veiem la problemàtica del bulling, també la del treball precari, de l’autònom que no és pot permetre ni un dia de baixa laboral sota perill de perdre la feina i que ha de fer que el seu fill deixi d’anar, puntualment, a l’institut per tal de poder ajudar-lo. O la de la gent que pertany a una altra ètnia o religió i que pateixen discriminació per aquestes diferències , un altre tipus d’abús.

‘Som uns pringats’ és una novel·la curta, directa, escrita en primera persona i que reflecteix a la perfecció les grans diferencies que hi ha dins d’una mateixa aula: els forts contra els dèbils; però que ens ensenya com aquest últims poden unir forces i acabar capgirant els fest. Bé per ells!

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments