Inici Actualitat Crítica literària: ‘Després de la vergonya’ de Marc Moreno

Crítica literària: ‘Després de la vergonya’ de Marc Moreno

0
COMPARTIR

Títol: Després de la vergonya

Autor: Marc Moreno (Barcelona, 1977)

Editorial: Llibres del Delicte

Any: 2021

Pàgines: 283

Llengua: català

Preu: 17,50 €

Sinopsi: En Pau diu a la Sandra que ho deixen, que acaba de conèixer una altra persona i que s’ha enamorat perdudament d’ella. I marxa del pis on viuen. Però només sortir de l‘edifici un cotxe l’atropella.

Després de quatre anys en coma, en Pau desperta a l’hospital. Però allà no hi ha ningú. Només els pares. Ni rastre de la Sandra, ni del seu fill ni de la dona que el va enamorar quatre anys enrere. I entre les seqüeles físiques causades per l’accident i les psicològiques derivades de la situació en què s’ha vist abocat, en Pau lluitarà per descobrir què és el que va passar la nit de l’atropellament.

El destí t’ho pot treure tot en un tancar i obrir d’ulls, i quan despertes ja no hi ha res. Però, què ha passat? Potser faràs bé de no creure en les casualitats.

Crítica literària (Núria Martínez): Fa força temps que conec al Marc Moreno i aquesta és la cinquena novel·la que li llegeixo. Cada obra m’ha agradat una mica més que l’anterior, en cada una he vist créixer al Marc com a escriptor i també com a editor. És evident que el seu estil m’agrada força, però amb ‘Després de la vergonya’ m’ha guanyat definitivament. És la seva novel·la més personal, ell mateix ho ha dit un munt de vegades, més introspectiva i que, per a mi com a lectora, l’ha fet avançar a passos agegantats.

Coneixerem a en Pau, un paio que un dia es planta davant la seva parella, la Sandra, amb qui té una criatura de curta edat i li diu que s’ha acabat, que la deixa, que marxa. En Pau s’ha enamorat de la Lluna, però això no li diu a la Sandra. I tan bon punt surt de creu el carrer i un cotxe li passa per sobre. La vida d’en Pau farà un gir inesperat.

Després de passar quatre anys en coma, en Pau torna a la vida. A una vida que res té a veure amb la que tenia o amb la que havia somniat que tindria al costat de la Lluna. La sandra ha desaparegut i amb ella el seu fill, de la Lluna no se’n sap res.

En Pau no és ni una ombra del que era. Desvalgut físicament i emocionalment, ha de tornar a casa els pares. Ha d’intentar refer la seva vida. Però quina vida?, que es pot refer quan no queda res del que tenies? En Pau ha perdut la seva feina, la seva dona, el seu fill i la dona per la qual estava disposat a posar la seva vida de cap per vall. Cada capítol és un intent de superació d’en Pau. I com a lectors seguirem aquests processos de primera mà. 

Marc Moreno ha creat un personatge humà, honest malgrat que d’inici sembli el contrari, proper i amb problemes de sobre coneguts per tots. Un personatge que, ell mateix ho ha dit en alguna entrevista, li és molt proper i amb el que té molts punts en comú. En Pau acaba robant el cor del lector.

Un thriller psicològic, molt fosc, on no  trobarem ni sang ni fetge, ni policies, ni detectius, però que ens endinsarà en una problemàtica social que tots coneixem de primera mà: la problemàtica dels desnonaments; les pressions sobre veïns que tenen una renda antiga, la violència masclista; la ludopatia o com fer servir als fills per fer mal al cònjuge.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments