Inici Actualitat Crítica literària: ‘El senyor Palomar a Barcelona’ de Tina Vallès

Crítica literària: ‘El senyor Palomar a Barcelona’ de Tina Vallès

0
COMPARTIR

Títol: El senyor Palomar a Barcelona

Autor: Tina Vallès (Barcelona, 1976)

Editorial: Anagrama

Any: 2021

Pàgines: 192

Llengua: català

Preu: 17,90 €

Sinopsi: Un matí d’agost de 2019, el senyor Palomar aterra a Barcelona per instal·lar-s’hi amb la dona i la filla. I és des d’aquí que el seguirem durant tot un any, mentre es dedica a caminar per una ciutat que mira i estudia, i on es deixa travessar per tot el que veu.

Crítica literària (Núria Martínez): Desconeixia per complet que Calvino tingués una obra anomenada ‘Palomar’ i ha estat llegit l’última novel·la de la Tina Vallès que m’he assabentat. I és que l’autora trasllada el personatge de Calvino a Barcelona i a l’època actual.

El primer que ens deixa clar és que no és cap homenatge. A una entrevista amb L’ACN l’autora declara: ‘La paraula homenatge em fa al·lèrgia, és una represa del personatge de Calvino. Ja no és el Palomar de Calvino, sinó el meu, i el trasllado tan físicament com en el temps’.

El Palomar de Tina Vallés és un home peculiar que aterra a Barcelona l’agost del 2019 acompanyat per la seva dona i la seva filla. Palomar es dedica a passejar per la ciutat, a estudiar la ciutat, a olorar-la, veure-la, escoltar-la… a mimetitzar-se amb ella. Cada dia surt al carrer amb la intenció de veure i beure’s una part de la ciutat; perquè Palomar devora Barcelona no només amb la mirada. Camina i pensa, per separat, incapaç de fer les dues coses a la vegada. Té comportaments estranys, estrafolaris… però acostuma a ser invisible a ulls dels altres. Passa desapercebut, però a ell res li és imperceptible: ho capta tot.

Viu els aldarulls que provoca la sentència del procés, octubre del 2019; la impotència dels desnonaments. Però no ho viu cap d’aquestes coses de manera activa, ans al contrari, és passiu. Ell només observa, digereix, sense fer judicis de valor, ni formar-se una opinió. Només té preguntes, sense resposta.

I de sobte res. S’ha acabat passejar, sortir, caminar. S’ha de conformar a estudiar les parets de casa seva, a sortir aplaudir cada dia a la mateixa hora. Un bitxo dolent ho espatlla tot. De la immensitat de Barcelona al confinament domiciliari.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments