Inici Actualitat Alumnes de 3r d’ESO de l’INS Taradell, protagonistes del projecte ‘Avancem cap...

Alumnes de 3r d’ESO de l’INS Taradell, protagonistes del projecte ‘Avancem cap al residu zero’

0
COMPARTIR

Alumnes de 3r d’ESO de l’Institut de Taradell ha participat durant aquest curs 2021-22 en la primera edició del projecte ‘Avancem cap al residu zero’, impulsat per la Mancomunitat La Plana. Es tracta d’una proposta  d’Aprenentatge Servei (APS) ambiental en l’àmbit de la prevenció dels residus destinada a alumnat de secundària i que combina l’aprenentatge amb el servei a la comunitat.

La iniciativa s’ha realitzat en tres frases diferents. En la primera, de setembre a desembre del 2021, es va fer una jornada de treball amb el professorat dels centres educatius per recollir les seves propostes, interessos i necessitats i, per l’altra, es van fer trobades amb  diverses entitats per seleccionar serveis que s’adaptessin a les seves necessitats i en els quals l’alumnat pogués participar. 

La segona fase va ser de març a maig del 2022 amb la prova pilot on van participar 10 joves de 3r d’ESO de l’Institut de Taradell. Han fet sessions d’aprenentatge per contextualitzar el tema dels residus i conèixer les entitats de prop, i sessions de realització dels serveis, amb un total aproximat d’unes 10 hores fora de l’horari lectiu. S’ha comptat amb l’acompanyament i monitoratge de l’empresa Viladraueducació.com. El passat 31 de maig es va fer la cloenda del projecte amb el reconeixement als alumnes participants.

El serveis que han dut a terme han estat els de recollida de roba a través de l’Associació Tapís, on els joves van conèxier l’entitat i el seu projecte d’inserció laboral El fil, que consta de la recollida de roba, el triatge al taller i la venda de segona mà a la botiga. Després van dissenyar una petita campanya de comunicació i van recollir roba a l’escola Sant Genís i Santa Agnès de Taradell, la van triar i classificar i la van entregar a l’entitat perquè la pugui vendre.  

També han participat en el servei de recollida de joguines amb la Fundació Areté. Les joves primer van conèixer l’entitat i el seu projecte d’economia social i sostenible, amb els serveis de fusteria i Areté Segona Mà, entre altres. Després van dissenyar una petita campanya de comunicació i van recollir joguines a les escoles Les Pinediques de Taradell i Jacint Verdaguer de Santa Eugènia de Berga, van triar les que estaven en bon estat i les van entregar a l’entitat perquè les puguin vendre. També van donar una segona vida a fustes sobrants de la fusteria convertint-les en jocs de construcció per educació infantil.  

Finalment, també han participat en la recollida de pilotes de tennis i pàdel a través de la Fundació Vincles. Les joves van conèixer el projecte Segon servei, que té per objectiu allargar la vida útil de pilotes de tennis i/o pàdel dels centres esportius i distribuir-les a centres educatius perquè els donin un segon ús (manualitats, educació física, amortidor del soroll de taules i cadires…). Van adequar uns contenidors reutilitzats de la Fundació Dr. Trueta per recollir pilotes a diferents clubs esportius i unes caixes per fer-ne la distribució.  

El curs vinent es preveu que hi participin la resta de centres de secundària dels municipis mancomunats. 

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments