Inici Actualitat Crítica literària: ‘Nosaltres, després’ de Sílvia Soler

Crítica literària: ‘Nosaltres, després’ de Sílvia Soler

0
COMPARTIR

Títol: Nosaltres, després

Autor: Sílvia Soler (Figueres, 1961)

Editorial: Univers

Any: 2021

Pàgines: 224

Llengua: català

Preu: 20,00 €

Sinopsi: Nosaltres, després és una novel·la sobre el pas del temps, l’amor i els daltabaixos que cada vida comporta.

Hi trobem quatre personatges principals, dos homes i dues dones, que coneixem quan són joves, quan la vida està pràcticament per estrenar -però tothom ja arrossega una infantesa singular.

Ambientada a la Barcelona contemporània, Soler ha escrit amb el seu estil característic, detallista i cinematogràfic, una novel·la que no es pot deixar i que atraparà els seus lectors fidels.

Els personatges que hi viuen tenen anhels, expectatives i esperances que els mouen. I experimenten, com nosaltres, frustracions, alegries i desitjos i, sobretot, l’amor. I l’amistat, que n’és una de les seves principals formes.

Crítica literària (Núria Martínez): Em vaig enamorar de la prosa de la Sílvia Soler en llegir ‘Petons de diumenge’. I el que sempre m’ha captivat de les seves novel·les han estat els personatges, molt més enllà de les trames. I és que en l’obra de la Sílvia tenim molta més importància els personatges que no pas els fets.

Aquest cop estem davant una novel·la coral, on el protagonista és compartit per quatre persones: La Marta, en Jim, la Rita i en Guillem. Quatre persones que es coneixen ja sent adults, joves, molt joves, però adults i que comparteixen un dia clau en la seva vida: el vuit de desembre de 1980, dia que va ser assassinat Jon Lennon.

Aquell vuit de desembre les seves vides van donar un tomb inesperat, es van obrir unes ferides que tardarien anys, si és que ho arribaven a fer, en cicatritzar. Es coneixen de joves, quan són veïns d’escala, comparteixen patí, amistat i vivències, quan funcionen com una sola família, però el llibre comença quan es retroben… ja instal·lats en la cinquantena, durant el casament de la filla de la Marta i en Jim i quan les seves vides fan anys que han donat un segon tomb inesperat que ha reobert velles ferides i m’ha obert de noves.

‘Nosaltres, després’ és un cant a l’amistat, a la necessitat de compartir vivències, de sentir-se acompanyant, de poder confiar en l’altra… i quan tot falla, en la necessitat de reconciliar-se amb l’altre, però especialment amb un mateix.

Capítol a capítol els anirem coneixent per separat, per parelles, de joves, en el passat, d’adults en el present; les anades i vingudes, les trobades. La trencadissa i la posterior retrobada. Veurem que anhelen, que odien, com són i com voldrien ser… La seva evolució personal i de parella, de parelles.

Quatre persones que comparteixen el bo i millor de l’amistat, la complicitat i l’estimació, però també el cantó fosc: l’engany i el desengany.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments