Inici Actualitat Crítica literària: ‘La conjura d’Herat’ de Jordi Sierra Fabra

Crítica literària: ‘La conjura d’Herat’ de Jordi Sierra Fabra

0
COMPARTIR

Títol: La conjura d’Herat

Autor: Jordi Sierra Fabra (Barcelona, 1947)

Editorial: Univers

Any: 2021

Pàgines: 368

Llengua: català

Preu: 19,00 €

Sinopsi: Mentre investiga la implicació d’un laboratori farmacèutic en la mort d’un jove, la Magda Ventura rep una noticia inquietant: la soldat que va sobreviure amb ella a l’atemptat talibà d’Herat ha assassinat un dels oficials que era llavors a la base espanyola. Intuint que darrere d’aquest incident s’amaga alguna cosa més, i que potser té a veure amb el que va passar aleshores, la Magda viatja a la presó de Málaga per entrevistar-se amb l’exmilitar. El que li explica li obre de nou les ferides i l’enfronta als fantasmes del passat. Arriscant de nou la vida en la seva feina de periodista d’investigació, sense oblidar el misteri de la mort del jove de la farmacèutica, la Magda descobrirà una trama fosca nascuda a Herat i consolidada en l’actualitat com una de les xarxes de tràfic de drogues més poderoses del món.

Crítica literària (Núria Martínez): Hi ha autors que un bon dia et roben el cor i saps que llegeixis el que llegeixis d’ells. t’agradarà. Aquest és el cas d’en Jordi Sierra i Fabra, qui l’any passat ens va sorprendre amb l’aparició de la seva nova sèrie de novel·les, aquest cop protagonitzades per una periodista. Autor prolífic, que ha escrit per adults, joves i nens, és, per a mi, una de les apostes més segures al moment de triar lectura.

Tot i que la primera entrega, ‘La conspiració del coltan’, i aquesta segona, ‘La conjura d’Herat’, són històries completament independents, és aconsellable llegir-les per ordre per tal d’anar veient l’evolució de la seva protagonista, la Magda Ventura, una periodista d’investigació que treballa a la revista Zona Zero, a qui és aconsellable conèixer des de l’inici, perquè si no ens perdérem una sèrie de detalls que donen més profunditat i perspectiva a la història. Conèixer bé a la Magda és entendre la seva manera d’actuar i de fer les coses, d’entendre perquè i com fa les coses, que no sempre és de la manera més fàcil ni tan sols més ètica, però que és la seva.

Però anem per parts. Aquest cop la Magda s’enfronta a dues investigacions que res tenen a veure una amb l’altra. La primera la durà a investigar la implicació d’un laboratori farmacèutic en la mort del jove Romà Castellnou, un jove que participava com a voluntari en l’assaig d’un nou medicament i que va morir en un tràgic accident de cotxe, que sembla amagar quelcom més que la fatalitat. La segona la portarà a reviure un dels pitjors moments de la seva vida i farà que torni a enfrontar-se a una sèrie de fantasmes del passat més recent: l’atemptat que va patir quan va ser a l’Afganistan i que per poc li costa la vida. La Magda viatjarà a Màlaga per veure’s amb la Gabriela Estévez, soldat i altra supervivent de l’atemptat a l’Afganistan.  

Aquesta segona investigació no serà auto concloent com ho és la de la farmacèutica o com o va ser la de la primera novel·la, sinó que deixa una porta oberta a una tercera entrega.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments