Inici Actualitat Crítica literària: ‘Rodby-Puttgarden’ de Helle Helle

Crítica literària: ‘Rodby-Puttgarden’ de Helle Helle

0
COMPARTIR

Títol: Rodby-Puttgarden

Autor: Helle Helle (Nakskov (Dinamarca), 1965)

Traductor: Maria Rossich Andreu

Editorial: Nits blanques

Any: 2021

Pàgines: 184

Llengua: català

Preu: 17,50 €

Sinopsi: La Jane i la Tine són dues germanes joves. Viuen juntes des de fa uns quants mesos i treballen a la botiga de perfums que hi ha al ferri que uneix R¸dby (Dinamarca) amb Puttgarden (Alemanya). La convivéncia entre aquestes dues germanes, els trajectes en ferri, les relacions sentimentals i el record de la mare són els eixos que vertebren la història. Helle Helle aconsegueix amb frases precises narrar una relació d’amistat i comprensió.

Crítica literària (Núria Martínez): Helle Helle teixeix una història a base de records, de retalls de la vida quotidiana de la Tine i la Jane, dues germanes que treballen al ferri que fa la línia entre Dinamarca i Alemanya, entre Rødby i Putgarden.

Els petits esdeveniments quotidians del dia a dia, com la reparació d’un vell balancí, la trobada amb amics de la infància, els veïns i el treball diari al ferri, s’associen a flashbacks que giren al voltant de la infància i del record de la mare, morta de les dues germanes.

Ens situem a finals dels anys vuitanta, quan la Tine acaba de tenir a la Ditte i és a casa per baixa maternal. La Jane abandona els seus estudis i se’n va a viure amb elles. Tine, que treballa en una perfumeria del ferri que fa la travessia Rødby-Puttgarden l’hi aconsegueix feina al mateix lloc.

La Jane, en primera persona, ens anirà relatant la seva vida, on la convivència entre elles, els trajectes amb el ferri, les relacions sentimentals i el record de la mare, seran els eixos que vertebrals de la seva història. La Tine i la Jane viuen ancorades per la preocupació dels fets del passat i sembla que siguin incapaces de progressar en les seves vides i de permetre’s ser felices.

Tot i que pot semblar que al llarg de les quasi dues-centes pàgines que té la novel·la, amb prou feines succeeix res, la veritat és que Helle Helle ens explica un munt de coses: el microcosmos que és la vida al ferri, tan gran per a poder albergar un tren dins seu. La soledat que pot sentir una persona per més acompanyada que es trobi. La dura infantesa de l’Henriette, explicada a base de petites pinzellades, i que es veu reflectida en la vida de les seves filles: la Jane i la Tine. Els patrons femenins que es va repetint: mares solteres, que tiren les seves filles endavant totes soles…

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments