Inici Actualitat Crítica literària: ‘L’última coloma’ de Men Marías

Crítica literària: ‘L’última coloma’ de Men Marías

0
COMPARTIR

Títol: L’última coloma

Autor: Men Marías (pseudònim de Carmen Salinas: Granada, 1989)

Traductor: Pere Guixà

Editorial: Univers

Any: 2021

Pàgines: 600

Llengua: català

Preu: 20,90 €

Sinopsi:La Patria i el Sacha investiguen l’atroç assassinat de la Diana, una adolescent que va ser trobada per uns nens que jugaven a la vora de la casa de la Mongoli. El cos despullat de la jove te els pits extirpats i els llavis vaginals cosits. Dues ales emplomallades sobresurten dels omoplats de la víctima. Aquesta es l’escena del crim. Aviat l’assassinat de la jove serà de domini públic, i es coneixerà la víctima com “la Coloma”.

La Diana ha estat la primera víctima, pero no serà l’última. La policia ha de treballar a contrarellotge per capturar l’assassí abans no comenci el carnaval de Cadis. No aconseguir-ho pot derivar en el caos i en una veritable carnisseria. La pressió sobre totes i cadascuna de les persones que habiten Rota es fa palpable. Records d’altres temps, histories que no havien de tornar mai mes comencen a sortir a la superfície. Els assassinats del 2019 tenen una estranya relació amb uns fets que ocorregueren durant la decada dels anys cinquanta a la base militar de la ciutat.

Crítica literària (Núria Martínez): Crec que és una de les lectures més crues i dures a les quals m’he enfrontat últimament. La cruesa recau no sols en l’acció de la trama central de la novel·la, sinó també en les trames secundàries. L’autora descriu certs fets amb una duresa que colpeja de valent, que et fa mal i et fa sentir el dolor (físic i psíquic) que pateixen les diferents protagonistes. Sí, la majoria del dolor i del mal el pateixen dones.

Ens situem a la província de Cadis, a Rota. En dos arcs temporals diferents: el present, 2019, i el passat, dècada dels cinquanta, en plena dictadura franquista i amb la base naval en plena expansió. També trobem uns passatges pocs, que no sabem en quin arc temporal se’n marquen, que seran claus per entendre la magnitud de la tragèdia.

L’autora fa servir dues veus narratives: primera persona pels fets del present —jugant amb dos narradors, la Patria i el Sacha, parella de la guàrdia civil i amb una relació personal força tempestuosa — i un narrador en tercera persona pels del passat i per alguns episodis del present.

Davant de la base naval, prop de la casa Mongoli, apareix el cadàver de la Diana, una jove estudiant de periodisme que investigava sobre la base naval. Al mateix temps que seguim les investigacions sobre l’assassinat de la Diana, anirem coneixent episodis de la vida de la Patria, que ens ajudaran a entendre millor les seves reaccions.

També anirem esbrinant els fets que van succeir a Rota quan la ciutat era un petit oasi dins de l’Espanya franquista i la relació que els personatges d’aquella època tenen amb els fets del present.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments