Inici Actualitat Crítica literària: ‘El país dels altres’ de Leïla Slimani

Crítica literària: ‘El país dels altres’ de Leïla Slimani

0
COMPARTIR

Títol: El país dels altres

Autora: Leïla Slimani (Rabat, 1981)

Editorial: Angle editorial

Any: 2021

Pàgines: 368

Llengua: català

Preu: 21,90 €

Sinopsi: El 1944 la Mathilde, una jove alsaciana, s’enamora de l’Amine Belhaj, un oficial marroquí que lluita a l’exèrcit francès. Acabada la Segona Guerra Mundial, la parella es trasllada a Meknès a l’interior del Marroc. Mentre l’Amine s’escarrassa perquè una finca de terra pedregós comenci a donar fruit, la Mathilde se sent més i més ofegada pels costums i el clima inclement del país: aïllada a la finca, amb dos fills petits, pateix la desconfiança que inspira per ser estrangera, per ser dona, per ser catòlica. Al llarg dels deu anys que abraça la novel·la, la tensió social i política anirà creixent subtilment, fins que al 1955 el Marroc està al caire de la independència.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘El país dels altres’ és la primera entrega d’una trilogia que sembla ser neix a partir de les històries i els records que, a l’autora, li explicava la seva àvia materna, qui com la protagonista, va seguir al seu marit marroquí fins a Meknes.

Ens situem al Marroc de mitjans del segle XX. La Mathilde, una jove alsaciana que s’enamora de l’Amine Belhaj, un soldat marroquí que lluitava amb l’exèrcit francès. Acabada la guerra, la parella es trasllada al poble d’ell: Meknès, per fer-se càrrec de la granja familiar.

Sembla que no hi hagi res que els uneixi: ella és francesa, cristiana amb prou feines deixa de ser una adolescent i la seva prioritat és divertir-se… Ell és musulmà i només pensa a fer-se càrrec de la granja familiar i experimentar amb nous conreus capaços d’adaptar-se al clima àrid de la seva terra.

Sense el maniqueisme, l’autora ens explica la història d’una parella massa diferent per ser feliç. Mentre Amine es dedica completament a la granja, la Mathilde assumeix el paper de mare i mestressa de casa en un país que menysté al gènere femení. Tot i la seva indignació per la condició de les dones, intenta, per amor a Amine, adaptar-se als costums locals i mantenir a la seva família amb els pocs diners que ell li dona.

Més enllà de la història íntima de la parella, l’autora situa la seva novel·la en un període fonamental en la història del país: el Marroc era un protectorat francès i els colons no tenien més que menyspreu pels nadius. En conseqüència no acceptàvem la parella formada la Mathilde i l’Amine i per la seva banda els marroquins rebutjaven a la Mathilde per no ser un d’ells.

Slimani ens porta una trama que ens parla de barreres racials, socials i econòmiques, de l’intent de superació i supervivència dels seus protagonistes, de la rebel·lió de tota una societat que lluita per la seva independència.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments