Inici Actualitat Crítica literària: ‘Amor i no’ d’Alba Dalmau

Crítica literària: ‘Amor i no’ d’Alba Dalmau

0
COMPARTIR

Títol: Amor i no

Autor: Alba Dalmau (Cardedeu, 1987)

Editorial: Angle editorial

Any: 2021

Pàgines: 256

Llengua: català

Preu: 17,90 €

Sinopsi: Una parella jove se separa. S’havien conegut a Roma i allà havien viscut la seva història d’amor, que ara acaba. O potser no. Potser pot haver-hi amor després de l’amor. Ell, Yngve, trobarà la seva vocació en el món artístic. Ella, Carme, viurà vinculada al món de l’òpera. L’un i l’altre es necessitaran al llarg dels anys i trobaran maneres de ser-hi presents, de comunicar-se i de veure’s. Es retrobaran a la ciutat d’ell, Estocolm; a la ciutat d’ella, Barcelona, o en qualsevol altre racó del món. I tindran altres amors, formaran famílies, tindran fills, reviuran el vertigen de la passió i el desencís, exploraran nous sentiments com noves terres per descobrir… Però sempre mantindran el caliu de l’altre, com un foc latent.

Crítica literària (Núria Martínez): L’Alba ens porta la història de les Carme i l’Yngve. Ells dos van ser parella fins que en el 1987 va arribar la ruptura. La parella, que vivia a Roma, després de trencar tornen cap a casa seva: ella a Barcelona i ell a Estocolm. Però seguiran estimant-se, tot i que de manera diferent, seguiran comptant l’un amb l’altre, ajudant-se, encoratjant a perseguir i aconseguir els seus somnis, a lluitar pel que volen i a abocar-se en les seves vocacions: la d’ell en el món artístic, ella vinculada al món de l’òpera, treballant al Liceu. Les referències al món de l’òpera i al món artístic són una constant al llarg de tota la trama, jugant un paper força important, ja que formen part de la vida dels protagonistes.

L’arc temporal és ampli, anem del 1987 al 2020. Veurem créixer als personatges, anar canviant, evolucionant, al mateix temps que ho fa la seva relació. Durant aquests anys s’aniran trobant amb certa freqüència a Barcelona, Estocolm, però també als Estats Units, França, Itàlia, Alemanya i Lapònia… Els anirem seguint capítol a capítol per tota la geografia i al llarg dels anys. Veurem com ella serà mare i ell oncle, la relació que mantenen amb les seves famílies i el seu entorn.

L’autora fa servir dos tipus de narradors depenent del paper dels dos protagonistes en aquell moment: si comparteixen espai i temps es val d’un narrador en tercera persona, per contra quan l’escena ens apropa a les vivències d’un o de l’altre, és la Carme o l’Yngve en primera persona qui ens en fa cinc cèntims. Aquesta varietat de veus enriqueix moltíssim l’obra.

Els dos protagonistes comparteixen el pes narratiu, mentre que els personatges secundaris són els figurants necessaris per acabar d’arrodonir aquesta història d’amor tan poc convencional i que durant tota la lectura fa que ens preguntem: és possible que hi hagi amor després d’una separació? I especialment: és possible una relació com la que mantenen la Carme i l’Yngve?

Menció a part mereix el final, que òbviament no desvetllaré ni un mínim, però que des del meu punt de vista és el final rodó que descriu a la perfecció com ha estat la relació entre els protagonistes. Un final atípic per una història d’amor força diferent.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments