Inici Actualitat Crítica literària: ‘Kambirí’ de Lluís Prats

Crítica literària: ‘Kambirí’ de Lluís Prats

0
COMPARTIR

Títol: Kambirí

Autor: Lluís Prats (Terrassa, 1966)

Editorial: Estrella Polar

Any: 2019

Pàgines: 160

Llengua: català

Preu: 12,95 €

Premi: Ramon Muntaner 2019

Sinopsi: La Kambirí, una nena africana acabada de néixer, és rescatada d’una patera a l’illa italiana de Lampedusa, juntament amb la seva mare morta i una setantena de migrants. Un metge decideix acollir-la i tot el poble l’ajuda a criar-la mentre intenten localitzar el pare de la nena.

Crítica literària (Núria Martínez): Buscant novel·les juvenils vaig topar-me amb el Premi Ramon Muntaner del 2019. La imatge de la portada em va cridar poderosament l’atenció i en llegir la breu sinopsi que hi havia a la web de l’editorial em vaig acabar de convèncer. 

Abans d’endinsar-me en la lectura tenia certa por de trobar-me davant una obra trista, dura i colpidora. I el que em vaig trobar va ser precisament el que ens diu la frase que hi ha destaca a la contraportada: ‘un meravellós cant a la vida’.

És cert que els primers capítols són colpidors i força durs. Prats explica de manera força entenedora per la canalla, el tàrget d’edat al que va dirigit és de nou a dotze anys, la història de l’Alika Touré, la mare de la Kambirí. Com la jove s’embarca en un llagut per poder arribar a Itàlia on les espera en Salif Touré, el pare de la menuda. La travessia no és fàcil, setanta ànimes s’encabeixen a la patera manada pels bongos, ‘els traficants d’ànimes’ que els tracten com ‘a un mat de nyus’, però l’autor ens ho narra sense pontificar ni prendre partit ni opinar.

El dottore Niccolò Salviati que és l’encarregat de fer-se càrrec dels immigrants que arriben a Lampedusa a la recerca d’una vida millor, decidirà adoptar a la petita i fer mans i mànigues per trobar al seu pare. A partir d’aquest moment ens trobem amb una història de solidaritat, amor, amistat i companyonia al voltant de la petita Kambirí. Un grup d’habitants de l’illa es desviurà perquè a la menuda no li falti de res.

A l’epíleg de la novel·la, Lluís Prats ens explica que tot i ser un cas totalment de ficció es va inspirar en un fet real protagonitzat per un metge que treballava a l’illa de Lampedusa, en Pietro Bartoló i que l’any 2016 va voler adoptar a la petita Favour de nou mesos, que va arribar a l’illa sent orfe, perquè la seva mare havia perdut la vida en bolcar la patera on viatjaven. No va poder formalitzar l’adopció perquè el bon home superava el límit d’edat legal per poder fer-ho. La seva acció va tenir tant de ressò que centenars de famílies italianes es van oferir per adoptar a la menuda.

‘Kambirí’ ens fa reflexionar sobre els fets que hi exposa: totes les persones que fugen dels seus països d’origen en busca d’un futur millor; que s’embarquen en una patera jugant-se la vida, ja que la majoria d’ells no saben ni nadar; les condicions en què arriben, els que aconsegueixen acabar la travessia i el rebuig que moltes, masses, vegades troben.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments