Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell congela impostos i taxes per al 2022, però apuja...

L’Ajuntament de Taradell congela impostos i taxes per al 2022, però apuja la quota de l’EAS amb bonificació per als taradellencs

0
COMPARTIR

Per segon any consecutiu els impostos i taxes de Taradell no s’apujaran. ERC i Junts per Taradell van aprovar per unanimitat en el ple d’aquest dijous congelar la gran majoria i més importants ordenances per al 2022, amb algunes excepcions amb bonificacions per a vehicles històrics o l’augment de la quota de l’EAS i una petita pujada del cànon de l’aigua. En general, però, contenció dels impostos.

L’alcaldessa de Taradell Mercè Cabanas va explicar que calia contenir les ordenances i ho havien fet:

És una crisi que no sabem com acabarà, i la contenció i ajudar a tothom a superar-ho… penso que des de l’Ajuntament hem de contribuir a aquesta recuperació scial i s’aconsegueix també amb l’econòmica.Mercè Cabanas, alcaldessa de Taradell

En aquest sentit, els principals impostos com el de Béns Immobles, d’Activitats Econòmiques, vehicles o residus no pateixen cap canvi, a excepció de simples modificacions de caràcter normatiu. En el de vehicles sí que s’introdueixen noves bonificacions i beneficis fiscals, bàsicament per a propietaris de vehicles molt antics. Segons la regidora d’Hisenda, Núria Arau, els canvis es produeixen perquè “en els últims anys no s’havien aplicat les bonificacions i vam arribar a un acord amb els propietaris perquè progressivament es bonificaran els vehicles amb valor històric”. Les bonificacions contemplen diferents percentatges en funció dels anys d’antiguitat.

Augment de la quota de l’EAS

El que sí s’apujarà serà la quota de l’EAS, prevista en un 6% més elevada al 2022. Però, al mateix temps s’ha introduït una bonificació i rebaixa del 5,65% per a tots els usuaris que estiguin empadronats a Taradell. Actualment, hi ha un 39% d’usuaris que són de fora del municipi. La regidora Núria Arau va qualificar l’augment pel dèficit que genera la instal·lació esportiva.

L’EAS egueix sent deficitiari i s’ha d’anar cobrint el dèficit que hi ha. Però creiem que la gent de Taradell ja té una doble imposició, primera perquè paguen la quota del servei i, a més, paguen impostos al poble. Per tant, creiem que és una manera poder reduir el dèficit amb l’augment del 6% fent que la gent que estigui empadronada a Taradell tingui una rebaixa del 5,65% i això vol dir que seguiran pagant el preu que han tingut aquest 2021.Núria Arau, regidora d'Hisenda

En els cursets de natació no hi ha aquesta rebaixa, perquè no s’ha augmentat la quota. També destaca un petit augment del cànon de la taxa de l’aigua, que suposarà una puja d’uns tres euros a l’any en un pis i que, segons es va explicar, serveix per cobrir una inversions que es van fer el 2017 per a la portada d’aigües d’Osona-sud. “A Taradell no tenim taxa de calvegueram i necessitavem apujar una mica la taxa d’aigua per seguir fent els manteniments de la xarxa d’aigua i petites millores per millorar el servei a la població”.

El portaveu de Junts per Taradell, Santi Estragués, va mostrar-se favorable a la congelació de les ordenances amb aquests petits canvis. L’any passat l’oposició es va abstenir en l’aprovació d’impostos i taxes:

Compartim que tots els serveis públics en els quals l’ajuntament hi fa una aportació important han de revertir en positiu per la gent de Taradell. Sempre hem cregut que l’EAS hi revertia en benestar i salut, però amb aquesta bonificació ara passarà a revertir-hi també amb una qüestió econòmica.Santi Estragués, portaveu de Junts per Taradell

El ple també va aprovar el Pla Parcial 1 de la Tomba que en paraules del regidor d’Urbanisme, Joan Canó, és “el primer pas per fer realitat la Ronda Montserrat i dotar-nos de seguretat urbanística i jurídica per connectar la zona de l’Institut amb la carretera de Viladrau”. I va afegir que després d’aquest pas ja quedaran els projectes de reparcel·lació i urbanització. El ple també va aprovar per unanimitat un protocol intern per a prevenir, detectar i actuar davant de situacions d’assetjament sexual.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments