Inici Actualitat Què és l’ansietat? (Senyals per identificar-la)

Què és l’ansietat? (Senyals per identificar-la)

0
COMPARTIR

Durant les últimes setmanes i mesos, s’ha parlat molt de salut mental i de com la pandèmia ens ha afectat, augmentant els símptomes d’ansietat. Sovint parlem molt d’aquest terme, però, sabem què és l’ansietat i sabem identificar-la?

L’ansietat és una reacció humana natural davant d’una situació que temem, és a dir, és un pic de por. Sense aquesta emoció no detectaríem els perills i, per tant, no ens protegiríem. Però l’ansietat pot ser un problema quan deixa de ser adaptativa i comença a ser present al llarg del nostre dia a dia, en aquests casos cal recórrer a ajuda professional. 

Tot i que això pot semblar simple, a vegades hi ha signes que l’ansietat comença a ser massa present en el dia a dia, però no els hi fem cas. Alguns d’aquest indicadors podrien ser:

  • Rumiar molt: és a dir, donar voltes sobre un o diversos temes, de manera circular.

  • Voler controlar-ho tot: la sensació de control a vegades ens genera una sensació de seguretat, però és una seguretat poc estable, ja que no podem controlar-ho tot. Per tant, a llarg termini fa que ens sentim més insegurs.

  • Anticipar tot el que pot anar malament: la por a un hipotètic futur catastròfic.

  • Caure en la personalització: és la sensació de que tot el que passa és culpa o responsabilitat meva.

  • Evitar situacions o persones: evitar estar en llocs o situacions on sí voldria estar, per por a no saber com comportar-me.

  • Dificultat davant les decisions: si tenim moltes preocupacions ens costarà molt prioritzar, avaluar pros i contres, acceptar riscos i fer renúncies… és a dir, prendre decisions se’ns farà molt difícil.

  • Sobre-ocupar-se de tasques: sovint quan ens mantenim en un nivell de molta activació, ens serveix per mantenir-nos distrets del nostre propi malestar. Tot i això, aquesta estratègia acostuma a ser poc sostenible a mitjà termini, ja que suposa un alt desgast físic i emocional.

  • Procrastinar: deixar-ho tot per l’últim moment, no acostuma a ser sinònim de mandra sinó de cansament o por. Per exemple: davant d’una tasca que no m’agrada fer o em fa por no ser capaç de fer-la bé, de forma inconscient intentaré evitar-la (buscant excuses per no fer-ho), per evadir el malestar d’afrontar-ho.

  • Canvis en la rutina: canvis en l’estil alimentari (menjar molt o poc, menjar molt ràpid o saltar-se àpats) i problemes de son (ja sigui tenir problemes en dormir o bé tenir molta son).

  • Conductes d’abús o addicció: passar molta estona a les xarxes socials, fumar, consum de drogues, compres compulsives… poden ser estratègies per evadir-se del malestar de l’ansietat, que si no es tracten a temps poden comportar moltes complicacions. 

L’ansietat pot estar present al nostre dia a dia i per això és possible que t’hagis identificat en algun d’aquests indicadors. Però si sents que algun d’aquests símptomes és persistent i et dificulta el dia a dia, o saps d’algú del teu entorn que pot estar passant per un mal moment, pot ser un bon moment per buscar acompanyament psicològic.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments