Inici Actualitat Crítica literària: ‘La ballarina’ d’Ōgai Mori

Crítica literària: ‘La ballarina’ d’Ōgai Mori

0
COMPARTIR

Títol: La ballarina

Autora: Ogai Mori (Tsuwano, 1862 – Tòquio, 1922)

Traducció: Marta Morros

Editorial: Viena editorial (col·leció Petits Plaers)

Any: 2021

Pàgines: 64

Llengua: català

Preu: 12 €

Sinopsi: Una bellíssima ballarina alemanya que viu pràcticament en la misèria i un estudiant japonès que ha viatjat a Berlín per completar la seva formació són els protagonistes d’aquesta delicada història d’amor que és un clar antecedent de la Madama Butterfly de Puccinni. Els dilemes morals i les diferències culturals a les que s’hauran d’enfrontar els dos amants revelen, amb una aterridora senzillesa, fins a quin punt l’amor veritable està disposat a acceptar la renúncia.

Crítica literària (Núria Martínez): Pocs autors tenen l’habilitat de teixir una història tan delicada, senzilla i profunda alhora amb tan poques pàgines. Ôta Toyotarô ens explica en primera persona el canvi que la seva vida experimenta durant els anys que viu a Europa i ens convertirà en espectadors de luxe de la seva història d’amor amb L’Elise, una bellíssima ballarina alemanya.

‘La ballarina’ és una obra que ens posa davant una sèrie de dicotomies: modernitat envers tradició, amor envers honor o bé Occident envers Orient. Escrita com si fos un quadern de viatge, des de l’inici tenim la sensació que quelcom irremeiable succeirà. Pàgina a pàgina ens anirem embolcallant amb els sentiments del jove Ôta, qui posarà el seu món de cap per vall per l’amor de l’Elise.

Mori ens farà tenir sensacions tan fortes com la ràbia, el dolor, la tristesa o l’amor. I ho farà sense estridències ni paraules grandiloqüents, si no amb senzillesa i delicadesa.

Ens mostrarà la duresa d’haver de decidir, posant al seu protagonista en una cruïlla on haurà de decantar-se per prendre un dels dos camins possibles sabent que no hi haurà marxa enrere i on la seva vida farà un tomb amb devastadores conseqüències.

I al lector ens posa davant la gran pregunta: hem de comportar-nos com s’espera de nosaltres i hem de tenir la llibertat de decidir el nostre destí? A qui hem d’obeir a la raó o al cor?

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments