Inici Actualitat Crítica literària: ‘La societat literària del pastís de pela de patata de...

Crítica literària: ‘La societat literària del pastís de pela de patata de Guernsey’ der Mary Ann Shaffer

0
COMPARTIR

Títol: La societat literària del pastís de pela de patata de Guernsey

Autora: Mary Ann Shaffer (Martinsburg, Virgínia Occidental, 1934)

Traducció: Marta Vilella Llamas

Editorial: Amsterdam llibres

Any: 2011

Pàgines: 256

Llengua: català

Preu: 15,00 €

Sinopsi: 1946, Londres. L’escriptora i columnista Juliet Ashton cerca un tema per a la seva propera novel·la. Per mitjà de la carta d’un habitant de l’illa de Guernsey, entra en contacte amb els membres d’una curiosa societat literària nascuda durant l’ocupació nazi, i decideix desplaçar-se a l’illa per conèixer de primera mà els seus singulars habitants i les seves vivències durant la guerra.

Crítica literària (Núria Martínez): Mary Ann Shaffer va ser bibliotecària i llibretera que a l’edat de setanta anys i animada pel seu club de lectura va començar a escriure la que seria la seva primera i última novel·la que va acabar d’escriure la seva neboda, Annie Barrows i que va esdevenir en un boom editorial que s’ha traduït a quinze idiomes.

Tot i ser una obra de gènere epistolar on la protagonista, l’escriptora i columnista Juliet Ashon, intercanviarà cartes amb un seguit de personatges força diferents, el cert és que la història flueix molt bé i tot i que en principi pot semblar enrevessat situar a tots els personatges, costa ben poc anar-los coneixent.

Ens situem al Londres del 1946 quan la ciutat i els seus habitants intenten recuperar-se de la destrucció patida durant la Segona Guerra Mundial. La Juliet està de gira presentant el seu recull de columnes periodístiques escrites en clau d’humor: ‘Izzy Bickerstaff va a la guerra’. Una de les vegades que torna a casa es troba amb una carta d’en Dawsey Adams on li explica que té un vell llibre de Charles Lamb que li va pertànyer, ja que apareixen les seves dades personals escrites en ell. D’aquesta manera sabrà de l’existència de la Societat Literària i del pastís de pela de patata de Guernsey i entrarà en contacte amb els seus membres.

La novel·la ens parla essencialment del poder dels llibres. Com la lectura en pot salvar en les situacions més difícils, ajudant-nos a superar-les, posant paraules al que sentim i no sabem expressar.

Les cartes seran el mitjà que ens transportaran a la petita illa i ens ensenyarà els seus paisatges i costums, ens embolcallarà amb la seva atmosfera i ens mostrarà les relacions entre els seus habitants: els que són i els que no són membres de la societat literària. Sabrem dels seus sentiments, de les decisions que han pres o deixat de prendre i on els han portat. Coneixerem els estralls de la guerra i les conseqüències de l’ocupació nazi a les seves vides.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments