Inici Actualitat Crítica literària: ‘El colibrí’ de Sandro Veronesi

Crítica literària: ‘El colibrí’ de Sandro Veronesi

0
COMPARTIR

Títol: El colibrí

Autor: Sandro Veronesi (Florència (Itàlia), 1959)

Traductor: Pau Vidal

Editorial: Periscopi

Any: 2020

Pàgines: 344

Llengua: català

Preu: 20,90 €

Sinopsi: Aquesta és la història d’en Marco Carrera, oftalmòleg italià tocat per la tragèdia, la nostàlgia i l’esperança. La seva vida es veu marcada per grans amors, pèrdues atroces i coincidències fatals que amenacen d’arrossegar-lo en un remolí cada cop més profund. Però en Marco persisteix i lluita per mantenir-se dret i entomar les cartes marcades que li brinda el destí.

Crítica literària (Núria Martínez): Reconec que quan un llibre té tantes bones crítiques com és el cas d’aquesta novel·la, em fa una mica enrere i molta mandra llegir-los. Gràcies a un club de lectura vaig donar l’oportunitat a ‘El Colibrí’ i un cop acabada la lectura puc dir d’ell que m’ha agradat, però…

Si hagués de descriure la novel·la de Veronesi amb una imatge, aquesta seria la d’un trencaclosques. Un d’aquells de moltes peces, on trobar cada una d’elles és una feina quasi esgotadora i moltes vegades el resultat no és el correcte.

Podem dir que Veronesi desconstrueix la trama i altera, de quina manera!, l’ordre cronològic dels fets, fent-nos anar endavant i endarrere constantment: com el vol d’un colibrí. I ho fa fent servir tots els mitjans de comunicació possible: el narrador omniscient, les cartes, el correu electrònic, els whatsapp, trucades telefòniques… I amb tot aquest poti-poti de dades i de diverses formes de comunicació anirem coneixent al nostre protagonista: l’oftalmòleg Marco Carrera.

Coneixerem tota la seva vida: passada, present i futura. A totes aquelles persones que han tingut un pes específic en ella: pares, germans, amics, amors, dona, filla, neta, psicoanalistes…

‘El colibrí’ és més que la vida d’en Marco Carrera. És un viatge dolorós a la part més profunda de l’ànima humana i de la nostra consciència. Toca temes tan complexos de l’existència humana com són l’amor, el dolor o la pèrdua. I ho fa a través de la importància de les estructures afectives, el dolor que ens causen les ferides emocionals i la força interior que podem i devem tenir davant les situacions més extremes.

I tot i que pot semblar un llibre trist, no ho és. ‘El colibrí’ és un cant a la vida i a les diverses maneres d’enfrontar-se a ella.

A l’inici deia que m’ha agradat, però… I és que hi ha capítols, especialment la correspondència que manté Marco amb una de les dones de la seva vida o amb el seu germà, que m’han resultat feixugues i un xic sobreres.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments