Inici Actualitat L’Ajuntament de Taradell denuncia als Mossos el robatori de quatre lloses de...

L’Ajuntament de Taradell denuncia als Mossos el robatori de quatre lloses de la resclosa del Molí dels Sors

2
COMPARTIR

L’Ajuntament de Taradell va denunciar aquest dimecres al matí als Mossos d’Esquadra que han desaparegut quatre lloses de la resclosa del Molí dels Sors, considerades patrimoni històric.

L’alerta es va produir el 21 de juliol quan la regidora de Cultura i Patrimoni, Míriam Martínez Raurell, va conèixer la desaparició. Aqueset passat divendres 23 de juliol els Mossos d’Esquadra van visitar l’emplaçament, entre els termes de Taradell i Seva, i van evidenciar que s’havia actuat amb màquines pesants per poder extreure les grans pedres del mig del cabal del riu Gurri.

Cal destacar que la resclosa original consistia en set blocs de pedra calcària de grans dimensions, bastant regulars i de forma rectangular, disposades transversalment al riu sobre una petita rasa, i encaixades en uns forats retallats a la pedra en posició vertical. Aquestes pedres de 750 quilos estaven sent estudiades per la catedràtica de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) Helena Kirchner, sobre el patrimoni del riu Gurri i de l’aigua al terme de Taradell. De fet, van ser els historiadors qui van alertar de la seva desaparició. Les tres lloses restants són les que a causa del temporal Glòria van caure a la llera i l’Ajuntament va treure per evitar que desapareguessin. Actualment, estan custodiades en un espai municipal per fer-ne la restauració.

La resclosa formava part del sistema per fer funcionar l’antic Molí Xic dels Sors i podria estar datada del segle XVIII. Tot i trobar-se en un espai obert, les lloses de la resclosa tenen un gran valor històric i monumental, de tal manera que la seva espoliació és considerada com un delicte de caràcter penal contra el patrimoni històric, amb penes que poden arribar fins als tres anys de presó. En aquests moments, la denúncia ja està sent investigada per la Unitat de Patrimoni Històric dels Mossos d’Esquadra.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

2 Comments
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
merce
merce
31 juliol 2021 21:37

Vaja tela. Emportar-se les pedres. Quina poca feina i ganes de tocar la moral

Juanjo
Juanjo
26 juliol 2022 15:10
Reply to  merce

Ganes de tocar els collons diria jo..!!! ‍♂️