Inici Actualitat Taradell celebra les primeres jornades de patrimoni amb un munt d’activitats aquest...

Taradell celebra les primeres jornades de patrimoni amb un munt d’activitats aquest divendres i dissabte

0
COMPARTIR

El pròxim divendres 23 i dissabte 24 de juliol arrancarà la primera edició de les Jornades de Patrimoni, que ha preparat l’Ajuntament de Taradell. Hi haurà diverses activitats relacionades amb el món rural i el patrimoni amb la participació de diferents entitats, associacions i botiguers. Consulteu aquí la programació completa i també podeu veure-les a la nostra AGENDA. Pràcticament, totes les activitats són gratuïtes.

Una de les iniciatives més destacades i rellevants és el projecte que engloba els quatre forners de Taradell amb l’objectiu de crear una marca de poble amb la creació d’un pa elaborat amb un mínim d’un 50% de xeia. Es tracta d’un cereal que aguanta les baixes temperatures de la Plana de Vic i que s’havia conreat amb freqüència pels pagesos de Taradell un temps enrere, però el fet que se’n produeix molt poc no el fa viable econòmicament. Una vegada elaborats els diferents pans que cada forn va presentar, i per votació popular de la Taula de Patrimoni, es va posar el nom de Pa de les Eres.

Les activitats es faran entre aquest divendres i dissabte:

DIVENDRES

Festa del Barballó

Al Pujoló a les 6 de la tarda es trobaran totes les poersones que vulguin participar en la recollida de barballó, organitzada pel Parc de les Olors, per poder fer l’atxa de barballó. Per reservar es pot fer a taradell@parcdelesolors.com o a 649 001 325. Els participants gaudirant d’un berenar a la fresca amb el nou Pa de les Eres als mateixos camps on faran la recollida.

Xerrada sobre el pa

‘El bon pa’ serà el títol de la xerrada que es farà a la Biblioteca Antoni Pladevall i Font a 2/4 de 8 del vespre. Amb la presència dels seus autors, Joaquim Sañé i Jacint Torrents, es presentarà el llibre ‘Pa de flequer. La cultura d’un aliment bàsic’ per conèixer qüestions com les virtuts protectores del pa o si l’elaboració del pa era un patrimoni de les dones antigament. L’entrada és lliure però cal inscripció prèvia (es pot fer a la mateixa biblioteca o al mail b.taradell@diba.cat o telèfon 93 880 10 56).

Presentació del ‘Pa de les Eres’

La principal novetat de les jornades es presentarà als Jardins de can Costa a partir de 2/4 de 9 del vespre. Els forners de Taradell i l’Ajuntament de Taradell presentaran públicament aquest producte elaborat amb un 50% de xeixa, una antiga varietat de blat.

Concert de Li-Lit Duo

L’Associació Som Dones també col·labora en la iniciativa i proposa un concert de música a les 9 del vespre als Jardins de can Costa

DISSABTE

Caminada

La Plaça de les Eres serà el punt de sortida de la caminada que organitza el Centre Excursionista Taradell per l’entorn del poble. A 2/4 de 9 de matí començarà la ruta que recorrerà camps de blat i algunes eres per conèixer la connexió de Taradell amb el món rural.

Demostració d’oficis i exposició de fotos i eines de pagès

Durant tot el matí a partir de les 10 a la Plaça de les Eres hi haurà una demostració de diversos oficis antics, des del torner, escloper o ceramista fins al cisteller o carreter. La demostració es farà fins a les 7 de la tarda. Paral·lelament, a can Brussosa (casa del carrer de la Vila, 50) s’hi podrà veure una exposició de fotografies antigues relacionades amb el món rural i també s’hi projectarà el documenta ‘El batre a Taradell’, en una iniciativa organitzada conjuntament pels Tonis de Taradell, el Grup de Recerca i l’Arxiu Fotogràfic.

Esmorzar de pagès

Cal destacar que, aprofitant la caminada, es farà un esmorzar de pagès a l’Alzinar de la Roca. Serà com els que es feien abans, a base de mongetes, cansalada i pa amb oli. Serà a les 10 del matí. Per participar-hi cal reservar prèviament (es pagarà in situ 3 euros). Es pot reservar a través d’aquest enllaç o al mateix ajuntament.

Taradell Dibuixa

Una altra activitat serà la trobada d’urbansetchers que servirà per dibuixar diferents espais del poble. Es farà a les 10 del matí a la Plaça de les Eres. Els dibuixos es podran compartir a les xarxes amb les etiquetes #FestaPatrimoniTaradell21 #uskosona #dibuixaTaradell. Al migdia els participants exposaran les seves creacions a la mateixa Plaça.

Tallers a la Font Gran

A mig matí, a partir de 2/4 de 12 a la Font Gran s’hi faran tallers de bastons, de nines i de reconeixement de cereals. L’activitat anirà a càrrec de l’Esbart Sant Genís i els Tonis de Taradell amb la participació de joves del camp de treball.

Les dones a pagès en una taula rodona

A les 5 de la tarda a la sala de plens de l’Ajuntament de Taradell hi tindrà lloc una taula rodona, organitzada per Som Dones. Versarà al voltant del paper de la dona al món rural i de pagès, per debatre sobre les seves vivències i protagonisme.

Demostració de batuda de blat a pota

Una curiositat serà veure una demostració de com es feia la batuda de blat a pota. En aquesta ocasió, es farà al centre del poble, a la Plaça de les Eres, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, a càrrec dels Tonis de Taradell. Tot seguit, hi haurà cançons de batre. La Coral l’Arpa de Taradell interpretarà dues cançons relacionades amb la tradició del batre i el segar.

Cercavila de gegants

Guillem de Mont-rodon i Tiburgeta sortiran al carrer a partir de 2/4 de 8 del vespre en una cercavila des de la Plaça de les Eres. Servirà per fer el recorregut fins al Centre cultural Costa i Font amb la participació de la Colla Jove de Geganters i Grallers de Taradell.

Sopar de pagès

A can Costa a les 8 del vespre hi haurà sardanes amb la Cobla Ciutat de Terrassa, organitzades per l’Agrupació Sardanista. Serà l’acte previ al sopar de pagès que començarà a les 9 del vespre. Per assistir-hi cal comprar anticipadament els tiquets (preu: 8 euros) a través d’aquest formulari o a l’Ajuntament. El sopar constarà de botifarra o escalivada, vi de la Masia Vila-rasa, postres i el nou Pa de les Eres.

Concert de música per acabar

Les Jornades de Patrimoni es tancaran amb el concert, a partir de les 10 de la nit, que faran Tururut Bonaigua als Jardins de can Costa. Música popular i balls de pagès per posar el colofó final.

Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments