Inici Actualitat Crítica literària: ‘Mur fantasma’ de Sarah Moss

Crítica literària: ‘Mur fantasma’ de Sarah Moss

0
COMPARTIR

Títol: Mur fantasma

Autor: Sarah Moss (Glasgow, 1975)

Editorial: Angle editorial

Any: 2020

Pàgines: 144

Llengua: català

Preu: 16,90 €

Sinopsi: La Silvie, encara adolescent, passa unes setmanes d’estiu amb els seus pares en una acampada al nord d’Anglaterra. Participen en una recreació historica amb un professor d’arqueologia i un petit grup d’alumnes que estudien els britans, antics pobladors de la Gran Bretanya durant l’edat del ferro. El pare-conductor d’autobús i historiador aficionat- és un home obsessionat amb reviure la dura existencia d’aquests homes de l’antiguitat, i persegueix una mena de puresa i autenticitat perdudes: la convivencia amb la natura, explorar a la recerca de menjar, vestir-se amb parracs, practicar rituals i sacrificis … Afllats en un territori aspre, amb objectius dispars sobre la recreació historica, la convivencia entre uns i altres no sera senzilla. Viure a la intemperie exacerba les relacions; els instints autoritaris i violents semblen trobar-hi vía lliure, i la recreació s’acosta a un clímax inesperat.

Crítica literària (Núria Martínez): Ens apropem a la història que la Silvie, la protagonista i narradora, ens explica. Ella és una adolescent que participa, juntament amb els seus pares, en un campament al nord d’Anglaterra, organitzat per un professor d’arqueologia per recrear la forma de vida dels antics britans de la zona, abans de ser envaïts pels romans. El pare de Silvie, un conductor d’autobús sense formació acadèmica, és un entusiasta estudiós d’aquella època, que ell identifica com l’última en la qual es va desenvolupar una cultura britànica “autèntica”. En Bill també és un a més de ser un controlador obsessiu, que insisteix a portar a terme la recreació amb el màxim rigor possible.

Crec que no erro massa si dic que el tema central de la novel·la és la dominació. La dominació en el més ampli, i dolent, sentit de la paraula: d’unes persones sobre unes altres, d’un gènere sobre un altre, d’una part de la societat sobre una altra o sobre algun dels seus membres, que es prenen com a boc expiatori… i, sobretot, dominació dins d’una família, del marit sobre l’esposa, dels pares sobre els fills.

Hi ha, però un altre tema que no ens pot passar desapercebut i que va íntimament lligat a la dominació familiar, el maltractament tant físic com psicològic que en Bill exerceix sobre la seva dona i la seva filla. I el que més m’ha indignat i posat els pèls de punta és veure com tothom s’adona del que està succeint i com, a excepció d’una persona, tots miren cap a una altra banda normalitzant una situació que mai s’hauria de normalitzar.

També desespera veure com la Silvie accepta el que li succeeix. Cert que a vegades mostra disconformitat, però només de pensament i poques vegades de paraula. Té força interioritzat que si alguna cosa dolenta li succeeix, és per culpa seva. Tot i que d’entrada costa una mica empatitzar amb la Silvie, el cert és que la noieta acaba despertant una gran tendresa en el lector. La manera com parla i com viu la seva sexualitat reprimida. Com sent vergonya dels seus sentiments cap a la Molly, l’estudiant del grup d’universitaris que va amb el professor.

Sarah Moss ens parla també de la importància de la identitat individual i col·lectiva. De com hem de saber gaudir del que tenim en cada moment, de qui som i de com som, en comptes de pensar que qualsevol temps passat era millor. Creant uns personatges que van canviant al llarg de les cent quaranta i poques pàgines del llibre, i que ens mostren com de fàcil ens resulta culpar a la resta de la humanitat de les nostres desgràcies. I ho fa amb un relat angoixant que ens mostra la realitat de la Silvie, que no és més que el resultat de la frustració del seu pare i que ella accepta com a pròpia.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments