Inici Actualitat Crítica literària: ‘La conspiració de coltan’ de Jordi Fabra i Sierra

Crítica literària: ‘La conspiració de coltan’ de Jordi Fabra i Sierra

0
COMPARTIR

Títol: La conspiració de coltan

Autor: Jordi Fabra Sierra (Barcelona, 1947)

Editorial: Univers

Any: 2020

Pàgines: 268

Llengua: català

Preu: 18,50 €

Sinopsi: Magda Ventura, 42 anys, periodista d’investigació, amb un passat dur, que inclou l’assassinat de la seva parella abans del casament i un atemptat amb bomba a l’Afganistan, juntament amb un present fosc viscut sempre al límit, acudeix a una cita amb una prostituta d’alt standing, qui li vol explicar «una cosa molt important». Lamentablement, arriba tard. La dona ha mort, aparentment, víctima d’una pràctica sexual de risc: el shibari.

Magda no s’acontentarà amb avisar el seu amic, l’inspector Juan Molins, i voldrà saber la veritat per si mateixa. Submergida en l’univers del shibari, el sexe convertit en art i la prostitució de luxe, seguint una trama cada vegada més complexa i addictiva, descobrirà els secrets d’un complot internacional que pot canviar el destí de moltes persones i afectarà l’economia espanyola. Un complot a punt d’esclatar i del que no té cap prova, llevat que posi la seva vida en el punt de mira d’aquells per als quals la vida humana no té valor més enllà dels seus interessos.

I tot això mentre brega amb el seu amant, la seva psicòloga i la família, en la qual sempre ha estat i serà una rara avis.

Crítica literària (Núria Martínez): Parlar de Jordi Sierra i Fabra és fer-ho d’un dels autors més prolífics de la nostra literatura. Creador, entre d’altres, d’un dels personatges més entranyables, l’inspector Miquel Mascarell protagonista d’onze novel·les —a la web de l’autor ja ens avisa que hi ha una dotzena en preparació— que ens traslladen a l’època franquista.

Ara, Jordi Sierra ens sorprèn amb una altra sèrie d’intriga, aquest cop situada en l’actualitat i protagonitzada per una dona, una periodista: la Magda Ventura.

‘La conspiració del coltan’ ha estat editada per Univers, el segell del Grup Enciclopèdia Catalana, dins de la seva col·lecció Noir.

La Magda Ventura és una periodista d’investigació, amb un passar força mogut i tràgic, on ha vist morir assassinada a la seva parella poc abans de contraure matrimoni i on ha sofert un atemptat a l’Afganistan que per poc li costa la vida. En l’actualitat opta per viure al límit de les seves possibilitats i no dubtarà a submergir-se en una investigació que pot representar-li un salt qualitatiu a la seva carrera, però, també més d’un mal de cap i greus problemes, quan la Sonia, una prostituta de luxe, apareix morta després de trucar-li dient-li que té quelcom força important per explicar-li.

El llibre ve estructurat pels dies que la Magda investiga: dilluns, dimarts, dimecres, dijous i una setmana després. Investigació que el lector seguirà al mateix temps que la periodista. Quatre dies d’infart per saber que l’hi ha passat a la Sonia, que era allò tant important que volia explicar-li a la periodista i que la duta fins la mor. Quatre dies que anirem amunt i avall de Barcelona, amb la moto de la reportera, en cotxe…, que agafarem l’AVE fins a Madrid i que coneixerem a ambaixadors, cònsols i a grans empresaris. En els quals ens endinsarem en el món del Shibari i coneixerem una mica millor perquè serveix el coltan.

En Jordi Sierra i Fabra ha creat una protagonista molt potent. Una dona decidida i agosarada, a vegades massa, múrria, tossuda, perseverant, intel·ligent, que fa el que creu que ha de fer, el que el seu cor li dicta, sense escoltar a ningú, encara que aquest algú sigui en Joan Molins, inspector dels mossos i un bon amic.

Els secundaris també són de luxe i en cap moment són meres comparses, sinó que són L’acompanyament idoni per la Magda, cadascú en el seu paper, cada un treien el millor i el pitjor d’ella.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments