Inici Actualitat Crítica literària: ‘Il·lusions trencades’ de Toni Cotet

Crítica literària: ‘Il·lusions trencades’ de Toni Cotet

0
COMPARTIR

Títol: Il·lusions trencades

Autor: Toni Cotet (Badalona, 1973)

Editorial: Llibres del delicte

Any: 2020

Pàgines: 132

Llengua: català

Preu: 12,90 €

Sinopsi: Mentre en Marc i la Cris fan parkour en un edifici abandonat, el noi perd la vida en estranyes circumstàncies. Es tracta d’un fatídic accident, d’un assassinat o tan sols és una mort sense explicació?

Que en Marc fos una jove promesa del futbol amb grans interessos econòmics darrere només fa que augmentar les sospites, i tothom vol saber què ha passat. Fins i tot la investigació policial que es durà a terme, entre secrets i mentides, tractarà de descobrir si la vida de futura estrella esportiva d’en Marc amagava un costat fosc i perillós.

Crítica literària (Núria Martínez): ‘Il·lusions trencades’ és el segon llibre de la col·lecció ‘Delictes Juvenils’ de l’editorial Llibres del Delicte.

En aquest cas en Toni Cotet ens apropa al món dels adolescents que practiquen esport. En Marc és una jove promesa del futbol, juga en els equips base del F.C. Barcelona, però grans equips de primera divisió se’l disputen, el mateix Barça i el Manchester City entre d’altres.

Ell i la Cris practiquen parkour —disciplina que consisteix a desplaçar-se pel medi urbà o natural, superant els obstacles que es presenten en el camí (tanques, murs, espais buits…) de la forma més fluida i eficient possible, i servint-se únicament del propi cos— i és saltant una sèrie d’edificis abandonats, que tenen apamats de tantes vegades com ho han fet, que en Marc pateix un fatídic accident en què perd la vida.

La seva condició d’estrella de futbol fa augmentar les sospites i que tothom vulgui saber que ha passat. L’inspector Cuadres serà l’encarregat de dur a terme una investigació sobre el cas, on res serà el que sembla.

Cotet ens parla dels grans secrets que amaga el món de l’esport d’elit fent caure uns quants mites i trencant la visió idealitzada que moltes vegades es té del món del futbol i de les seves estrelles. Ens mostra la part menys agradable d’un món que vist des de fora sembla idíl·lic: la pressió a què es veuen sotmesos, la competitivitat i les enveges insanes que poden néixer, la pèrdua dels valors més essencials en aquest món, el paper de la família…

L’autor ens presenta la idíl·lica vida d’en Marc com a estrella emergent, però el rere fons és molt més tèrbol del que voldríem pensar. Hi ha una sèrie de secrets de mentides que tothom en el seu entorn vol amagar. Hi ha massa interessos econòmics per salvaguardar.

I com no podia ser d’altra manera en adolescents d’aquesta edat, els protagonistes ronden els divuit anys, els embolics amorosos també tenen el seu paper estel·lar. I aquí l’autor remarca la importància de la confiança en tota relació, amorosa o d’amistat.

Alternant narradors en primera persona per donar veu als protagonistes de la història, amb un narrador en tercera, Cotet ens porta una trama ben lligada, estructurada en quatre parts de capítols curts. Tot i que inicialment ho sembla, la narració no és lineal i anirem enrere en el temps, fins un mes abans del dia zero, quan tot comença, per tal de poder contextualitzar molt millor que és el que realment li ha succeït a en Marc i el perquè de les seves decisions.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments