Inici Actualitat Crítica literària: ‘Temps mort’ de Lluís Llort

Crítica literària: ‘Temps mort’ de Lluís Llort

0
COMPARTIR

Títol: Temps mort

Autor: Lluís Llort (Barcelona – 1966)

Editorial: Alrevés

Any: 2020

Pàgines: 240

Llengua: català

Preu: 18 €

Sinopsi: Al Robert Camp, un barceloní de trenta-quatre anys, a l’atur, sense gaires il·lusions i de tarannà solitari, li comuniquen que li ha correspost l’herència d’una parenta de qui no havia sentit mai a parlar: una mansió aïllada a prop de Nova Orleans, a l’estat nord-americà de Louisiana. Té poc a perdre, de manera que decideix gastar els pocs diners que li queden en el viatge fins a la ciutat del jazz, la màgia negra i el Carnaval. Allà es veu immers en una inexplicable pandèmia que el farà sentir encara més sol al planeta, envoltat de ninots i amb la missió de salvar el món.

Llort, com ja és habitual en ell, trenca amb els estereotips i canvia molt de gènere, jugant amb el lector. Del negre, naturalment, a la ciència-ficció, passant pel terror psicològic, la política-ficció, el gore, la road trip… Tot de referents cinematogràfics travessen una trama que es va tornant, quilòmetre a quilòmetre, més malaltissa i més violenta.

Crítica literària (Núria Martínez): Amb la seva última novel·la ens retrobem amb el Llort més gamberro i esbojarrat. Pot ser un xic més violent del que ens té acostumats…, una violència més gratuïta, però adient a la situació que ens planteja.

De fet el que l’autor ens planteja és un dilema moral: I tu, que hauries fet de trobar-te en la mateixa situació? És impossible no formular-te aquesta pregunta al llarg de tota la lectura. Sent força complicat respondre si volen ser completament sincers.

En Robert, el protagonista indiscutible de ‘Pes mort’, és un pelacanyes, maldestre i està  convençut que la mala sort el persegueix. Un bon dia rep la notícia d’una inesperada herència a Nova Orleans. Després d’assegurar-se que no és una presa de pèl, agafa un avió i cap Amèrica i falta gent. Poc més avançar dir sense estripar les entranyes de la trama, però sí que puc dir que un gir inesperat en els esdeveniments ho capgirarà tot, especialment la vida d’en Robert. 

Llort barreja diferents gèneres: el negre, per descomptat, el thriller psicològic, el suspens, la ciència-ficció, la fantasia…, tots vistos des del vessant més fosc. Mestre indiscutible de suspens, que sap mantenir de principi a fi, enganxa al lector a la trama fent que es mori de ganes per saber com acabarà tot plegat.

Abans us parlava del dilema moral que ens planteja, però, fidel al seu estil, també hi trobem una bona dosis de crítica social. L’autor estructura la novel·la en capítols que comencen i acabem amb dues accions molt concretes que porta a terme el protagonista: despertar-se i anar a dormir. En Robert, és un tipus de personatge que no desperta gens de simpatia ni empatia al lector, ans al contrari li genera cert rebuig, però el gran al·licient de la novel·la és saber com acabarà aquest sapastre.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments