Inici Actualitat Els Tonis de Taradell 2021 es reivindiquen en streaming amb ‘Tati’ Furriols...

Els Tonis de Taradell 2021 es reivindiquen en streaming amb ‘Tati’ Furriols de pregoner i Genís Donadeu com a Hereu

0
COMPARTIR

Gran muntatge, desplegament tècnic i esforç humà de la comissió dels Tonis de Taradell per poder dur a terme la Festa dels Tonis 201, malgrat la pandèmia per la Covid-19 i ser al mes de març. Aquest dissabte a la tarda, els Tonis de Taradell van fer un programa especial que es va poder seguir en directe en streaming a través de youtube. De fet, el podeu recuperar i visualitzar (a la part inferior hi teniu el directe).

L’escenari del Centre cultural Costa i Font es va convertir en un plató de televisió amb una escenografia molt pensada i ornamentada. Laura Duran i Marc Güell, durant quasi 4 hores, van presentar l’especial, que va comptar amb actuacions en directe de música amb Dami Àlvarez o Ramon Redorta, gravacions d’actuacions de l’Esbart Sant Genís i connexions en directe amb participants.

Durant el programa es va proclamar l’Hereu de Taradell 2021. Enguany només hi havia un candidat i no hi va haver la incertesa per conèixer el seu nom. Genís Donadeu és el nou Hereu i substitueix a Marçal Danés. Tot i ja saber-se el nom, no es va escapar de respondre algunes preguntes per posar a prova el seu coneixement del poble a través del Joc de Taradell ‘Juga-t’ho’.

Tot seguit, es va poder escoltar el pregó dels Tonis de Taradell 2021. Enguany el pregoner va ser Carles ‘Tati’ Furriols, president de la Fundació Trueta i activista. Furriols va fer memòria de la seva infància taradellenca i va reivindicar la rellevància de la vida associativa i la cultura popular. En aquest sentit, va destacar que “la resiliència, resistència i perseverança de la gent el que ha mantingut viva les tradicions, una manera de ser i, sobretot, la seva llengua“. I així va posar de rellevància la feina dels Tonis en l’ús del patrimoni com a eina de transmissió de la cultura popular i tradicional, la conservació i preservació del patrimoni rural i de les eines i dels seus usos, la creació de l’Alzinar i la tasca de recuperació de la memòria històrica perquè “sense el coneixement i el reconeixement del nostre passat no caminarem cap a un futur ben consolidat“. I va destacar: “Els Tonis són una expressió meravellosa de la manera de ser i de fer del poble català, un treball resilent i constant“.

També es va fer entrega del Toni d’Honor que aquest 2021 es va lliurar al Museu Industrial del Ter de Manlleu per posar en valor el patrimoni cultural de la comarca d’Osona. Van recollir el reconeixement l’alcalde de Manlleu Àlex Garrido i el director del Museu del Ter, Carles Garcia. Aquest últim va posar en valor la Festa dels Tonis de Taradell afirmant que estaven “impressionats amb el plató, mostra de la preservació de la cultura popular i del muntatge i adaptació a la situació“. Tot seguit, es va presentar el Convidat d’Honor, que per primera vegada era un taradellenc, l’escriptor Antoni Pladevall i Arumí, que va destacar que “em fa molta il·lusió rebre aquest reconeixement a casa, que és on les coses fan més il·lusió“. També hi era la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco.

Al llarg del programa també es va presentar la ruta senyalitzada dels Molins de Seva, que inclou el Molí del Sors, el Molí Xic i el Molí dels Munmany. I també la Ruta de l’Aigua que baixa des de Taradell fins a la Mare de les Fonts de Montrodon. L’alcaldessa de Taradell, Mercè Cabanas, a la part final va destacar la capacitat d’innovació i reinventar-se dels Tonis de Taradell.

A l’acte també es van lliurar els premis del Concurs d’aparadors. En aquesta tercera edició, hi van participar 12 comerços. El jurat format per Rita Sañé i Paquita Clot de l’Escola d’Arts L’Arpa; la dissenyadora Laia Casadevall; i Gemma Presegué, representant dels Tonis, van decidir que l’aparador guanyador era el de Carnisseria Cansaladeria Codina. El premi és un val per un sopar per a dues persones al restaurant Lusco Frusco de Taradell i uns panets de Sant Antoni. També es va donar un accèssit a l’originalitat a Rifà Llar.

Aquí podeu tornar a veure el programa especial i a sota teniu una galeria d’imatges:

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments