Inici Actualitat Crítica literària: ‘El mapa de les eleccions’ de Josep Masanés

Crítica literària: ‘El mapa de les eleccions’ de Josep Masanés

0
COMPARTIR

Títol: El mapa de les eleccions

Autor: Josep Masanés (Barcelona, 1967)

Editorial: Documenta Balear

Any: 2020

Pàgines: 112

Llengua: català

Preu: 12,00 €

Premi: Premi Baltasar Porcel de novel·la 2018

Sinopsi: El Miquel Clua està a la presó de Lleida per no haver acudit a files. És octubre del 1936. El Miquel està a la presó perquè va prendre una decisió: creia que si s’amagava a les muntanyes no l’agafarien. Cada decisió que prenem, gran o petita, conforma un destí nou i imprevisible, a vegades totalment contrari a allò que se cercava amb la decisió adoptada. Entre aquestes decisions, en un racó del camí, espera al Miquel Clua l’amor de la seva vida.

Crítica literària (Núria Martínez): Masanés ens presenta una novel·la que transcorre durant els anys de la guerra i la postguerra a les terres de Lleida, més exactament als pobles i les terres del Pallars Jussà.

En Miquel Clua, protagonista i narrador de la història, interpel·la directament al seu interlocutor a qui explica la seva història que comença amb ell i sis nois més d’Esbarzevina‘ un poble al cul del món[…] Un poble oblidat amb unes regles i una jurisdicció pròpia. Un món a part’ (pàg. 17)— a la presó de Lleida, on han anat a parar per no presentar-se a files i d’on aconsegueixen escapar i tornar a casa. A partir d’aquí i fent servir una sèrie d’anacronies ens anirà explicant la vida així com la seva relació amb dos dels companys de presó: l’Estanislau i en Jaume, la tensa relació entre aquests dos o com va conèixer i es va casar amb la Conxita. Fins al final no sabrem qui és l’interlocutor d’en Miquel, però creieu-me quan dic que val la pena arribar fins aquest punt.

En Josep també es val d’un narrador en tercera persona per explicar les escenes en les quals el protagonista no hi és present i que ajuden a donar una visió és amplia i completa dels fets.

‘El mapa de les eleccions’ és una història d’amor en temps de guerra. És el retrat d’uns temps convulsos, d’un món rural molt tancat; d’un grup de persones molt diferents unides per les vicissituds de la vida. Però essencialment és una novel·la sobre sentiments i presa de decisions. En Josep Masanés deixa clar que cada decisió que hom pren, per insignificant o important que aquesta sigui, marca el seu destí fent-canviar no sempre de la manera desitjada. Estem a mercè de les nostres resolucions, podem equivocar-nos o encertar-la, sense que mai ho sapiguem a priori i després el destí ja està marcat, res i podem fer.

VALORACIÓ GLOBAL
Puntuació
COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments