Inici Actualitat La zona del Castell de Taradell genera debat sobre l’escalada en roca...

La zona del Castell de Taradell genera debat sobre l’escalada en roca arran de la línia 8C, la Purple Panther

1
COMPARTIR
Foto: Pau Alonso

Molts de vosaltres segur que heu vist en més d’una ocasió diferents persones fent escalada en roca al voltant del Castell d’en Boix. La zona cada vegada està generant més interès entre els escaladors de roca i també ha sorgit el debat sobre si és bo o no per l’entorn.

L’última efemèride no ha fet més que augmentar aquest interès i obrir el debat. L’osonenc Pol Roca, de Sant Quirze de Besora, fa unes setmanes va completar la línia ‘Purple panther’ al Castell de Taradell i va proposar que sigui de categoria 8C. Segons el propi Pol Roca, en declaracions a taradell.com, l’interès va començar fa un any quan amb l’escalador californià Chris Sharma es van centrar en la zona del castell de Taradell, després que en Chris visualitzés la línia. A partir d’aquí van descobrir la línia ‘Purple Panther’ i la van començar a provar:

Va ser una lluita difícil, ja que en ser de tanta dificultat no et deixava fer masses intents al dia i havies de descansar uns dos dies entre sessions. Vam patir lesions de provar tants cops el moviment, però se’m va posar entre cella i cella i no vaig parar fins a encadenar-lo.Pol Roca, escalador

La ‘Purple Panther’ és una visera que surt de sota del castell i que es comença a uns 3 metres d’altura i l’acabes a cinc metres sortint per dalt. Segons en Pol és un bloc molt tècnic:

És un bloc molt físic, però alhora tècnic, ja que has de ser molt precís en cada moviment. L’he graduat de 8C, però això és una proposta així que les següents repeticions acabaran d’establir el grau.Pol Roca, escalador
Foto: Instagram de Pol Roca

Pels no iniciats la categoria 8C és de les màximes en la graduació de les vies d’escalada. Avui en dia existeixen diverses escales de graduació per definir els nivells de dificultat d’una via d’escalada. A Catalunya s’utilitza el sistema francès que té en compte la dificultat dels moviments i la llargada de l’escalada. Els graus comencen per l’1 i el sistema no té límit. Cada grau es pot dividir en tres (per exemple, 6A, 6B o 6C) i s’hi pot afegir el sufix + o -. Actualment, el nivell de graduació més alt establert és el de 9B, seguit per 9A+, 9A i 8C+. El 8c que seria el de la ‘Purple Panther’ de Taradell és el cinquè més alt.

Debat sobre si s’ha de permetre o no l’escalada

A la zona del Castell de Taradell hi ha moltes zones que aprofiten els aficionats a l’escalada en roca, ja que consideren que és una àrea que té molt potencial amb blocs difícils. Però aquest interés creixent, que podeu observar només anant per la zona un dia qualsevol, ha obert el debat. El Centre d’Investigacions Arqueològiques d’Osona (CIAO), que agrupa els arqueòlegs i amants de l’arqueologia d’Osona, demana que no es pugui escalar al Castell perquè és un Bé Cultural d’Interés Nacional i que es pot deteriorar l’entorn (Taradell.com ha intentat parlar-hi per confirmar aquestes declaracions publicades a El 9 Nou). En aquest sentit, demanen que s’articuli un pla d’usos per regular què es pot fer i què no i que se senyalitzi.

Segons l’Ajuntament de Taradell, el CIAO arran de la notícia de la Purple Panther va alertar al consistori del risc d’escalar a la zona i després des del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat es va informar que, segons la Llei 9/1993, de 30 de setembre, del patrimoni cultural català no es pot escalar al Castell ni a la bauma de roca natural que el sustenta, ja que tot aquest espai està integrat dins el patrimoni protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Davant d’això, l’Ajuntament de Taradell està esperant un document de la Generalitat que concreti quines actuacions poden portar a terme des del consistori. Segons la regidora de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Taradell, Míriam Martínez, la qüestió és com poder regular-ho.

No podem tancar els accessos ni posar un agent municipal les 24 hores del dia vigilant.Míriam Martínez, regidora de Cultura i Patrimoni

El que està clar és que no es vallarà la zona per impedir l’accés. La preocupació del consistori és si es massifica l’escalada al castell i la bauma que el sustenta a partir de la notícia de la ‘Purple Panther’, i que es pugui malmetre o degradar l’entorn amb deixalles. Ara mateix no és el cas. En el moment d’escalar Pol Roca també desconeixia la prohibició de fer-ho en la bauma del castell.

Pel que fa a l’altra bauma del costat del Castell i també la zona de les cuines d’en Rocaguinarda, on també s’hi veuen escaladors en roca, no són espais afectats per aquesta prohibició i s’hi pot practicar lliurement l’escalada en roca.

COMPARTIR
Subscriu-te
Notifica
guest

1 Comment
més nou
més antic més votat
Inline Feedbacks
View all comments
Gustau
Gustau
30 octubre 2023 11:48

El màxim grau que existeix en la modalitat de búlder o bloc (que és el tipus d’escalada que hi ha a Taradell) no és pas 9b sino 9a. La via del Pol Roca (8c de bloc), per tant, no està pas al cinqué nivell més alt de dificultat, sinò al tercer (8c<8c+<9a). És una de les vies més dures del món.